« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
PRIPAZITE

Zablude koje sprječavaju mršavljenje

Svakodnevno se pojavljuju na tisuće savjeta i "provjerenih metoda" da se već postaje teško snaći u šumi informacija od kojih su neke potpuno neprovjerene i dovode vas u zabludu

Zašto ne ide?
Zašto ne ide? (Shutterstock)
Više o

mršavljenje

,

laži

,

zablude

Mršavljenje je toliko traženo da se svakodnevno pojavljuju na tisuće savjeta i "provjerenih metoda" da se već postaje teško snaći u šumi informacija od kojih su neke potpuno neprovjerene i dovode vas u zabludu.

Tako, primjerice, neki tvrde da veći unos vode sprječava prejedanje. No, to nije istina jer voda ne djeluje zasitno na jednak način kao hrana, a glad nastupa odmah nakon mokrenja. Stvarno učinkovit način je - jedite namirnice pune vode i vlakana kao što su jabuka ili juha, ako obrok počnete na taj način, unijet ćete 20 posto manje hrane.

Zabluda je i da je dobro za mršavljenje jesti što manje kalorija. Naravno da je potrebno smanjiti unos kalorija ukoliko želite izgubiti kilograme, no prenizak unos usporava metabolizam, pa rezultata opet nema. Dnevno treba unijeti minimalno 1200 kalorija, bez preskakanja obroka, no oni trebaju biti pomno isplanirani i izbalansirani.

Za kraj, razmišljanje da treba usporiti s mršavljenjem. Da, prebrzo mršavljenje često dovodi do jo-jo učinka, no dijeta ne smije biti ni previše spora. Zdravo mršavljenje je kad se gubi do 2.5 kg prvi tjedan, a tek pola kilograma drugi. Inače, istraživanja su pokazala da je brže mršavljenje stimulativnije i ljudima ne nedostaje motivacije za nastavak dijete.

Eto, krenite, ali svojim tempom i na primjeren način, rezultati neće izostati.

18.08.2015. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh