« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STOCKS UP

Zabilježen blag rast cijena na Wall Streetu

Najpozitivniji utjecaj na Wall Street imalo je izviješće o rastu kineskog izvoza nakon 13 mjeseci neprestanog pada

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Wall Street

,

cijene dionica

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

S&P 500

U ponedjeljak su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, zahvaljujući rastu cijena dionica američkih industrijskih divova jer je snažan rast kineskog izvoza i uvoza oživio nadu u jačanje svjetskog gospodarstva.

Dow Jones indeks ojačao je 0,43 posto, na 10.663 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0,17 posto, na 1.146 bodova. I dok su ta dva indeksa dosegnula nove najviše razine u 15 mjeseci, Nasdaq indeks pao je 0,21 posto, na 2.312 bodova.

Rast kineskog izvoza za 18 posto u prosincu prošle godine, nakon 13 mjeseci neprestanog pada, pozitivno je jučer utjecao na Wall Street. Tim više što je uvoz Kine u tom mjesecu dosegnuo rekordne razine, što je izazvalo rast cijena dionica velikih američkih izvoznika.

Tako je cijena dionice Caterpillara, najvećeg svjetskog proizvođača građevinske i rudarske opreme, skočila više od 6 posto. Snažno je, 4 posto, porasla i cijena dionice Deerea, proizvođača poljoprivredne mašinerije.

Osjetno je, 2,5 posto, poskupila i dionica Alcoe. Međutim, nakon zatvaranja Wall Streeta, cijena Alcoe potonula je više od 6 posto jer je taj aluminijski div izvijestio o slabijim nego što se očekivalo rezultatima u proteklom tromjesečju.

Tehnološki sektor oslabioPosljedica je to dobitonosne prodaje dionica poznatih tehnoloških kompanija, nakon što su njihove cijene posljednjih dana snažno porasle. Tako su dionice Microsofta i IBM-a pojeftinile više od 1, a Applea 0,9 posto.

Pozitivno je, kažu analitičari, što je gubitak Alcoe u četvrtom lanjskom kvartalu od 277 milijuna dolara manji od očekivanja, kao i pad prihoda, no razočarala je znatno manja operativna dobit kompanije nego što se procjenjivalo.

Izvješćem Alcoe neslužbeno je počela sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata na Wall Streetu, koja će idućih tjedana uvelike odrediti smjer tržišta i od koje se puno očekuje.

"Tražimo naznake kakva je stvarna situacija u gospodarstvu. Je li poboljšanje makroekonomskih pokazatelja samo posljedica popunjavanja ispražnjenih zaliha ili kompanije doista uspijevaju privući klijente", kaže Fredrick Cannon, strateg u tvrtki Keefe, Bruyette & Woods.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je mršavih 0,07 posto, na 5.538 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,05 posto, na 6.040 bodova. Pariški CAC indeks oslabio je, pak, 0,05 posto, na 4.043 boda. (hina/metro-portal)

12.01.2010. 10:05:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh