« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VLADIN ZAHTJEV

Japan Airlines ukida 15.600 radnih mjesta

Nakon preustroja koji bi trebao biti dovršen do ožujka 2013. JAL namjerava zatražiti zaštitu od vjerovnika

(Getty Images)
Više o

otpuštanje radnika

,

JAL

,

Japan Airlines

,

preustroj

Japan Airlines (JAL) će u sklopu dugoročnih planova preustroja poslovanja smanjiti broj zaposlenih za trećinu, odnosno ukinut će 15.600 radnih mjesta, izvijestili su u ponedjeljak japanski mediji.

Ukidanje radnih mjesta traži japanska vlada u sklopu plana dokapitalizacije aviokompanije koji bi trebao biti realiziran do ožujka 2013. Plan predviđa i smanjenje plaća i prodaju dijela imovine, prenosi japanska agencija Kyodo.

Nakon preustroja Japan Airlines namjerava zatražiti zaštitu od vjerovnika, prenosi agencija riječi dobro upućenog izvora.

Prema pisanju Wall Street Journala, tome se planu protive najvažniji institucionalni vjerovnici.

Državna agencija zadužena za provedbu preustroja JAL-a Enterprise Turnaround Initiative (ETIC) objavila je da je prvi rok za donošenje odluke o planu 19. siječnja.

Plan uključuje i odredbu o smanjenju isplata za mirovinsko osiguranje bivšim zaposlenicima za 30 posto, koju mora odobriti dvije trećine njih. Mediji upozoravaju da je takav ishod malo vjerojatan.

Očekuje se da će državna agencija zatražiti od avioprijevoznika i da odbije ponudu američkih konkurenata American Airlinesa i Delta Air Linesa za dokapitalizaciju jer bi to zakompliciralo proces preustroja.

ETIC procjenjuje da JAL-ovi dugovi iznose 860 milijardi jena (9,3 milijarde dolara), što znači da premašuju vrijednost njegove imovine. Agencija želi iskoristiti stečajnu proceduru kako bi premostila tu razliku, smanjila dug za 730 milijardi jena i uložila 300 milijardi u povećanje vrijednosti imovine.

Avioprijevoznik trenutno ovisi o državnim kreditima za premošćivanje likvidnosti. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 16:44:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh