« Fun
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Zabavne činjenice o ljudskom tijelu

Ovakvih informacija nikad dosta, jer jednostavno pokazuju kako je ljudsko tijelo savršen stroj

Ljudsko tijelo je izvor zabavnih činjenica
Ljudsko tijelo je izvor zabavnih činjenica (FreeDigitalPhotos)
Više o

mozak

,

ljudsko tijelo

,

tanko crijevo

,

anatomija

,

zabavne činjenice

Fascinantne i zabavne činjenice o ljudskom tijelu mogu nas nasmijati i zapanjiti u isti trenutak, a nakon čitanja ostaviti u razmišljanju što sve možemo sa svojim tijelom.

Krenimo od glave ... Jedna jedina stanica ljudskog mozga može primiti više informacija od cjelokupne Wikipedije, na primjer. Impulsi u mozgu putuju brzinom od preko 250 km/h, a kako za tako zahtjevan posao treba i energija, naš mozak troši jednako kao i žarulja od 10 W!

Kad smo već na glavi, tamo više dlaka obično imaju plavokosi ljudi, a i većina djece na svijetu rađa se s plavim očima. Što se tiče brzina koje se postižu u tijelu, kihanje izbacuje kapljice brzinom većom od 150 km/h. Sva sreća da su kapljice tekućine, inače bi mogli dobro izbušiti ekran pred sobom ili neku dragu osobu kao švicarski sir.

Najveći unutrašnji organ je tanko crijevo, koje je kod prosječnog odraslog muškarca dugačko 6,9 metara, dok je kod prosječne odrasle žene dvadesetak centimerata duži. No, to ipak ovisi o osobi, jer veličina varira od 4,1 pa sve do 9,8 metara. Prije tankog crijeva je želudac, čija je kiselina toliko snažna da može rastopiti nožiće za brijanje! Razmislite o tome sljedeći put kad vam netko kaže da ima problema s kiselinom u želucu ...

Nokat koji najbrže raste je onaj na srednjem prstu ruke, a dešnjaci u prosjeku žive devet godina duže od ljevaka. Najveća stanica u ljudskom tijelu je jajašce, dok je spermij, ironično, najmanja. Bebe nam se čine tako male i meke, no one imaju 300 kostiju kad se rode, dok odrasla osoba ima 206.

Hodamo bez razmišljanja, naravno, no potrebno je pokrenuti 200 mišića kako bi napravili korak, pa zamislite kako bi bilo kad bismo to morali raditi svjesno.

I za kraj, dvije cvebe: naše tijelo u pola sata izbaci toliko topline da bi se 2,5 litre vode moglo zagrijati do ključanja, a noge ispuštaju oko pola litre znoja dnevno ...

30.12.2011. 18:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh