« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
PODRŠKA EU

Za ulazak u EU danas bi glasovalo 52% građana Hrvatske

Kad bi se danas održavao referendum, za priključenje Hrvatsku EU glasovalo bi 52 posto građana, 38% bi bilo protiv, a 10% ih je još uvijek neodlučno

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

ulazak u EU

,

referendum o EU

U najnovijem istraživanju javnog mijenja koje je provela agencija Ipsos Puls, raspoloženje hrvatskih građana prema Europskoj Uniji ponovo je uglavnom pozitivno, nakon rekordno niske razine kakva je bila poslije presude Anti Gotovini, piše Hina. Kad bi se danas održavao referendum, za priključenje Hrvatsku EU glasovalo bi 52 posto građana, 38% bi bilo protiv, a 10% ih je još uvijek neodlučno.

Na referendum bi sigurno i vjerojatno izašlo 82 posto građana, dok ih 15 posto ne pokazuje interes za referendum, pokazalo je istraživanje koje je agencija u srpnju provela za Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Rezultati za srpanj vrlo vjerojatno odraz su završetka pristupnih pregovora te je potpora ulasku u EU ponovno u uzlaznoj putanji, zaključuje agencija koja je anketirala 943 ispitanika starijih od 18 godina od 1. do 20. srpnja.

U lipnju je za ulazak u EU bilo 46 posto ispitanika, a protiv 43, dok u broju onih koji bi izašli na referendum nema značajnijih odstupanja u odnosu na prethodni mjesec.

Najskloniji ulasku Hrvatske u EU su stanovnici sjeverne Hrvatske, Zagreba i okolice te Dalmacije, Istre i Primorja, a najviše mu se protive oni koji žive u Lici, Banovini i Slavoniji.

Žene i muškarci približno jednako podupiru ulazak u EU, dok su mu najskloniji ispitanici visokog obrazovanja u dobi između 25 i 34 godine te 55 i 64 godine, pokazalo je istraživanje.

26.07.2011. 15:18:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh