« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
BOLJE ČISTA...

Za sve više karijesa krivo pijenje kave s mlijekom

Ugledna stomatologinja iz Seattlea Heidi Hackett tvrdi da stalno uzimanje laktoze dovodi do učestale pojave karijesa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

kava

,

karijes

Pijenje kave nije problem, već je su to dodatci koje u kavu stavljamo, tvrdi stomatologinja iz Seattlea„Otkrili smo da je većina naših pacijenata mnogo vremena provodila za računalom na poslu ispijajući kave s mlijekom. Stalno uzimanje laktoze ostavlja bakterije u ustima", tvrdi ugledna stomatologinja.

Bakterije koje su najodgovornije za propadanje zuba su Streptococcus mutans koje se hrane ugljikohidratima i šećerom, ostavljajući iza sebe kiseline. One zatim izjedaju zubnu caklinu i tako izuzetno brzo razvijaju karijes.

Zajedničko za sve ispitanike obuhvaćene istraživanjem u Seattleu bilo je to što su ispijali velike količine kave s mlijekom i šećerom. Naročito je opasno, kako se ispostavilo, polako „pijuckati" kavu, jer što se tekućina duže zadržava u ustima, to bakterije imaju više vremena hraniti se. Nije problem dakle popiti nekoliko brzih kava s mlijekom na dan, već nije dobro stalno pijuckati kavu s mlijekom dok radite za računalom. Isto se, naravno odnosi i na druge napitke s većom količinom šećera kao što su npr. voćni sokovi.

Kave s mlijekom smatraju se užinama zbog sadržaja laktoze i šećera, pa kao i poslije svakog drugog obroka, trebali biste temeljito oprati zube.

Ako ne želite prestati piti kavu s mlijekom, uz nju popijte i čašu vode koja će barem delimično neutralizirati kiselinu. Dobro bi bilo da uzimate i žvakaće gume bez šećera, kako biste stimulirali lučenje sline.

Ovo istraživanje poklapa se s teorijom stomatologa da pijenje mlijeka i bilo kojih drugih zaslađenih tekućina na bočicu uzrokuje propadanje zubića kod djece starije od godinu dana pa stoga preporučuju da se bebe navikava na pijenje iz čaše već prije navršenih godinu dana. 

14.11.2011. 07:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh