« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SLOVENSKI PARLAMENT:

Za ratifikaciju arbitražnog sporazuma nije potrebna dvotrećinska većina

Protiv oporbenog prijedloga glasalo je 47 zastupnika, a podržao ga je 31 zastupnik slovenskog parlamenta

(Davor Pongračić/Cropix )
Više o

slovenski parlament

,

slovenska oporba

,

arbitražni sporazum

,

SLS

,

dvotrećinska većina

Slovenski je parlament u utorak odbacio zakonski prijedlog oporbene Slovenske pučke stranke (SLS) prema kojemu bi za ratifikaciju hrvatsko-slovenskog sporazuma o arbitraži bila potrebna dvotrećinska, a ne uobičajena natpolovična većina zastupnika.

Protiv oporbenog prijedloga glasovalo je 47 zastupnika, a podržao ga je 31 zastupnik, uz zastupnike stranke koja ga je predložila još i zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske nacionalne stranke (SNS).

Stranke vladajuće koalicije u raspravi su isticale da je za potvrđivanje međunarodnih sporazuma uobičajena natpolovična većina. Traženje dvotrećinske većine za ratifikaciju sporazuma, što su ga prošle godine u Stockholmu potpisali predsjednici vlada dviju država Borut Pahor i Jadranka Kosor, znači izražavanje protivljenja sporazumu, smatraju predstavnici koalicije.

S druge strane, Jožef Jerovšek, zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi nekadašnji predsjednik vlade Janez Janša, izjavio je u raspravi da bi donošenje zakona koji bi za ratifikaciju sporazuma odredio potrebnu dvotrećinsku većinu izvuklo slovensku vladu iz "neugodne situacije" u koju je ušla potpisivanjem sporazuma koji je po uvjerenju oporbe za Sloveniju nepovoljan. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 20:33:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh