« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
GUVERNER UPOZORAVA:

Za pokrivanje duga moramo 'izmisliti' 42 milijarde kuna

Monetarna politika više nema opcija, preostaje pozivanje MMF-a ili samostalno rezanje potrošnje u javnom sektoru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

MMF

,

deficit

,

HNB

,

Željko Rohatinski

,

rebalans proračuna

,

dugovanja

,

Kriza i okviri ekonomske politike

,

smanjivanje potrošnje

,

javni sektor

Ovogodišnji deficit od 14 milijardi kuna i refinanciranje dugova koji dolaze na naplatu Hrvatska će se ove godine morati zadužiti za još 42 milijarde kuna izjavio je guverner HNB-a Željko Rohatinski na okruglom stolu 'Kriza i okviri ekonomske politike' održanom u HAZU-u.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, guverner je upozorio kako će pad BDP-a u 2009. godini sigurno iznostiti više od 4,5 posto koliko je bila ranija procjena HNB-a, zbog čega Vlada hitno mora smanjiti potrošnju u javnom sektoru jer u protivnom neće imati drugog izbora nego u pomoć zvati MMF koji je, razumljivo, lošije rješenje.

"MMF je lošije rješenje. Od Hrvatske bi tražio ono što i sami znamo da je potrebno poduzeti u ovakvim situacijama da bi se očuvala eksterna likvidnost zemlje. Ako to napravi MMF, umjesto da sami to učinimo i time spriječimo eskalaciju problema, to bi se teško moglo navesti kao primjer odgovornog ponašanja nositelja ekonomske politike", izjavio je za Jutarnji guverner Rohatinski i dodao kako monetarna politika više nema mogućnosti intervenirati jer bi daljnje smanjenje pričuva bilo kontraproduktivno.

Rohatinski je istaknuo i kako bi intervencijom MMF-a ostali bez dijela deviznih rezervi, što bi na duži rok ograničilo djelovanje na fleksibilnost u poslovanju s inozemstvom.

07.07.2009. 14:42:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh