« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
FUELE:

Za otvaranje poglavlja 23 ključna je suradnja s Haaškim sudom

Hrvatska očekuje da će poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23) otvoriti prije ljetne stanke, to jest do kraja srpnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Haaški sud

,

Stefan Fuele

,

Poglavlje 23

Napredak Hrvatske u suradnji s Haaškim sudom bit će ključan u uvjeravanju država članica EU-a da dopuste otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, izjavio je povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

"Očekujem da ću uskoro Vijeću EU-a predati nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za otvaranje poglavlja 23, ali napredak u suradnji s ICTY-jem bit će ključan u uvjeravanju zemalja članica da se otvori to poglavlje", rekao je Fuele članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, koji ovaj tjedan zasjeda u Strasbourgu. Rasprava u vanjskopolitičkom odboru, održana u ponedjeljak navečer, uglavnom je bila posvećena europskom politici prema susjedima, koja također spada u Fueleovu nadležnost.

Fuele je rekao da zaključivanje hrvatskih pregovora do kraja ove godine zahtjevan cilj. "Nakon Međuvladine konferencije o pristupanju 19. travnja, više od polovice poglavlja je zatvoreno u pregovorima s Hrvatskom. Zaključivanje pregovora ove godine ipak je zahtjevno. Komisija marljivo radi kako bi se napredovalo, ali kvaliteta mora biti iznad brzine. Ne može biti prečica i to posebice vrijedi za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava", rekao je Fuele.

Hrvatska očekuje da će poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23) otvoriti prije ljetne stanke, to jest do kraja srpnja. To je jedno od tri poglavlja koja još nisu otvorena, uz Tržišno natjecanje i Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. Haški tužitelj Serge Brammertz sljedeći će tjedan posjetiti Hrvatsku, a 18. lipnja podnijet će izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. Od njegove ocjene hrvatske suradnje uvelike će ovisiti skoro otvaranje pregovora u poglavlju 23.

Fuele je rekao da je Komisija spremna početi s izradom mišljenja o srbijanskoj kandidaturi čim za to dobije zeleno svjetlo do Vijeća EU-a. Također je rekao kako očekuje da na lipanjskom summitu čelnici EU-a donesu odluku početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je sada zamrznuto zbog nedovoljne suradnje Beograda s Haškim sudom. Što se Makedonije tiče, Fuele ističe da odluku o početku pregovora na lipanjskom summitu Skoplje može očekivati samo ako riješi spor oko imena s Grčkom. (hina/metro-portal)

19.05.2010. 20:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh