« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
GOTOVO JE?

Za novu veliku koaliciju u Njemačkoj?

Čelnici kršćanskih demokrata i socijaldemokrata postigli su načelni dogovor o početku pregovora za sastavljanje nove njemačke vlade. Prihvaćena načela će biti temelj daljnjih pregovora, ako pristanu stranačka tijela

Merkel je uspjela pronaći saveznike?
Merkel je uspjela pronaći saveznike? (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

koalicija

Predsjednici triju stranaka koje sudjeluju u pregovorima (Kršćansko-demokratska unija CDU, Kršćansko-socijalna unija CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) suglasili su osnovna načela za sastavljanje vladajuće koalicije i time uspješno okončali takozvanu prvu fazu pregovora, javlja agencija dpa. Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) i Martin Schulz (SPD) preporučit će svojim strankama da krenu u drugu fazu pregovora u kojoj treba razraditi detalje koalicijskog ugovora.

Jedna od točaka je reforma zdravstvenog osiguranja. Dogovoreno je da ubuduće doprinos za zdravstveno osiguranje u jednakim iznosima plaćaju poslodavci i posloprimci. Trenutno iznos od 14,6 posto poslodavci i posloprimci plaćaju po pola, ali posloprimci sami plaćaju još dodatnih oko jedan posto. Također, neće biti povećanja najviše porezne stope, što je ranije tražio SPD. Iz krugova CDU-a tvrde da neće biti nikakvih povećanja poreza.

Smanjenje poreza solidarnosti

Dugo su se vodili pregovori o različitim skupim projektima na području porezne, zdravstvene i socijalne politike. Želje triju stranaka dosezale su svotu od 100 milijarda eura, ali je ipak postignut dogovor da ti projekti ne bi trebali stajati više od 45 milijarda eura. Stranke Unije inzistiraju da ne bude novog zaduženja proračuna.

Porez solidarnosti, uveden kao pomoć za obnovu područja njemačkog istoka (bivšeg DDR-a) trebao bi u ovom legislativnom razdoblju biti smanjen za 10 milijarda eura rasterećenjem onih koji manje zarađuju. Trenutno porez solidarnosti iznosi 5,5 posto poreza na dohodak i korporacijskog poreza. Dječji dodatak bi u dvije faze trebao biti povećan za oko 25 eura mjesečno.

Velika koalicija opasna za SPD

Doseljavanje u Njemačku bi trebalo biti ograničeno na oko 180 do 220 tisuća osoba godišnje. I doseljavanje članova obitelji izbjeglica i tražitelja azila s ograničenom boravišnom dozvolom trebalo bi biti ograničeno na 1.000 osoba mjesečno, doznaje se iz pregovaračkih krugova.

Još je upitno hoće li stranački kongres SPD-a, koji bi se trebao održati 21. siječnja u Bonnu, prihvatiti preporuku stranačkog vodstva da se ide u pregovore za sastavljanje nove velike koalicije. Jer, iz svake takve koalicije SPD je izlazio sve slabiji. A mladi socijalisti Jusos najavili su mobilizaciju stranačkih delegata protiv velike koalicije.

14.01.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh