« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NAJMLAĐI U POVIJESTI ZEMLJE

Wulff prisegnuo i službeno postao njemački predsjednik

U inauguracijskom govoru Wulff je naglasio potrebu "gradnje mostova" između različitih dijelova društva i bolje integracije stranaca koji žive u Njemačkoj

christian wulff njemački predsjednik
christian wulff njemački predsjednik (Getty Images)
Više o

salirofilija

,

rođeni 25. travnja

Christian Wulff iz kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel prisegnuo je u petak kao 10. njemački predsjednik. Bivši premijer Donje Saske izabran je na predsjedničku dužnost u srijedu, nakon što je njegov prethodnik Horst Koehler neočekivano dao ostavku prošloga mjeseca.

U inauguracijskom govoru Wulff je naglasio potrebu "gradnje mostova" između različitih dijelova društva i bolje integracije stranaca koji žive u Njemačkoj. "Naša različitost je katkada naporna, ali ona je i prvorazredni izvor snaga i ideja te mogućnosti da se svijet vidi različitim očima, iz različitih perspektiva", rekao je Wulff pred zastupnicima u donjem i gornjem domu njemačkog parlamenta.

>> Christian Wulff je novi predsjednik Njemačke

Predsjednik parlamenta Norbert Lammert pohvalio je bivšeg predsjednika Koehlera rekavši: "Ljude, njihove brige i potrebe uzimao je ozbiljno i oni su mu neizmjerno zahvalni". Koehler je dao ostavku 31. svibnja zbog, kako je rekao, nepoštivanja institucije predsjednika nakon što je kritiziran zbog izjave da je njemačka vojna prisutnost u Afganistanu djelomično povezana s gospodarskim interesima.

Koehler je sa suzama u očima slušao Lammerta koji je posebno istaknuo njegovu ustrajnost u rješavanju teških pitanja s kojima se suočavao tijekom šestogodišnjeg mandata. "Koehler nije štedio sebe, a povremeno ni tzv. političku klasu", rekao je Lammert. S 51 godinom Wulff je najmlađi predsjednik u povijesti Njemačke. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 18:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh