« Knjiga
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
SAJMOVI

Wole Soyinka proglasio je 24. Sa(n)jam knjige u Istri otvorenim

Program otvorenja režirao je Matija Ferlin, a prema scenariju Gorana Ferčeca vodio ga je glumac Livio Badurina

Nobelovac otvorio sajam knjiga
Nobelovac otvorio sajam knjiga (Sa(n)jam knjige u Istri)
Više o

Sa(n)jam knjige u Istri

,

San(j)am knjige u Puli

,

Wole Soyinka

Izniman književnik i borac za slobodu, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Wole Soyinka otvorio je danas, 29. studenog 2018., 24. Sa(n)jam knjige u Istri, na kojem će se kroz 11 festivalskih dana slobodno govoriti i ponajprije slušati upravo o Slobodi.

Svečana ceremonija započela je minutom šutnje iznenada preminulom makedonskom dramskom piscu, Goranu Stefanovskom, koji je u Puli trebao predstaviti knjigu svojih drama u hrvatskom prijevodu. Stoga je, kako je u svom govoru naglasila direktorica Sajma, Magdalena Vodopija - ovogodišnji regionalni program Makedonija čita posvećen ovom piscu svjetskog glasa.

Amira Medunjanin uz jazz pijanistu Bojana Zulfikarpašića uveličala je program svečanog otvorenja i pjesmom Nestaćeš iz mog života vrlo emotivno podsjetila sve na prerani gubitak svog prijatelja i iznimno velikog čovjeka - Predraga Lucića, koji se u svom radu uvijek zalagao za slobodu i kojem je ovogodišnji Sajam u cijelosti posvećen.

Program otvorenja režirao je Matija Ferlin, a prema scenariju Gorana Ferčeca vodio ga je glumac Livio Badurina, koji je ovogodišnjim tematskim sloganom Reci mi što je sloboda? - pozvao na dijalog, razgovor i debatu. Govoriti o slobodi na sajmu knjiga u Puli ne znači temu svesti na pitanje i problem književnosti, baš naprotiv, prostor sajma prostor je političke, socijalne i angažirane debate - prostor traženja prava da se o slobodi govori i da se sloboda zahtijeva, poručio je Livio Badurina.

Na svečanom otvorenju prisustvovala je delegacija makedonskog ministarstva kulture, izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske - Dubravka Đurić Nemec, zamjenica župana Istarske županije - Giuseppina Rajko i gradonačelnik Grada Pule - Boris Miletić, koji je u svom govoru istaknuo da Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka nastavljaju na iduće tri godine s financiranjem Sajma.

Svečanost otvorenja nastavila se u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja, među knjigama i brojnom publikom koja je uživala u glazbenoj izvedbi Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića, kao polusatnom sessionu za Predraga Lucića.

24. Sa(n)jam knjige u Istri bit će otvoren sve do nedjelje, 9. prosinca 2018.   

29.11.2018. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh