« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
MA DA?!

Wikipedia slavi svoj 15. rođendan

Prije točno petnaest godina Jimmy Wales i Larry Sanger pokrenuli su besplatnu internetsku enciklopediju, a dvije godine nakon toga pokrenuta je i inačica Wikipedije na hrvatskom jeziku

Čak 15. godišnjica Wikipedie
Čak 15. godišnjica Wikipedie (Wikipedia)
Više o

Wikipedia

,

rođendan

Wikipedia slavi 15. rođendan i sasvim je u redu organizirati proslavu za mjesto na web koje gotovo svi uzimaju zdravo za gotovo.

Internet jest stvarno promijenio naše živote, a vjerojatno jedan od najznačajnijih jest dostupnost informacija te nam je danas 'cjelokupno znanja svijeta' dostupno samo s nekoliko klikova mišem, odnosno s nekoliko dodira prstom po ekranu pametnog telefona ili tableta. Važnost dostupnosti i pronalaženja informacija brzo su prepoznali osnivači Googlea koji su krajem devedesetih pokrenuli tražilicu koja nam je omogućila pronalaženje upravo onih informacija koje nas zanimaju.

Iako je sama tražilica bila besplatna, Googleovci su se obogatili iskorištavanjem podataka korisnika njihove tražilice kojima se tijekom pretraživanja prikazuju reklame. Dok su se neki, omogućivši ljudima pronalaženje svih informacija na internetu koje ih zanimaju obogatili, nekim drugima profit nije bio na prvom mjestu te je ljudima poput Jimmya Walesa i Larrya Sangera jedini cilj bio omogućiti ljudima pristup svim informacijama i znanju.

Njih dvojica prije točno petnaest godina osnovali su Wikipediju, internetsku enciklopediju koja je svima dostupna potpuno besplatno, a malo više od dvije godine nakon toga pokrenuta je i inačica Wikipedije na hrvatskom jeziku. Ovaj internetski izvor znanja, kako često nazivaju Wikipediju, danas ima više od 37 milijuna članaka koji su objavljeni na gotovo 300 jezika, a financira se isključivo donacijama (na Wikipediji nema reklama). Wales je često znao govoriti kako niti u jednom trenutku nije požalio što je održao Wikipediju besplatnom, dok su brojni internetski inovatori tijekom svih ovih godina okrenuli milijarde dolara, a ovu internetsku enciklopediju namjerava i u budućnosti održati besplatnom. Wikipedija je danas jedna od najpopularnijih i najposjećenijih internetskih stranica na svijetu (prema podacima iz prošle godine to je sedma najposjećenija stranica) te je za mnoge korisnike upravo ova enciklopedija prvo online odredište prilikom pretraživanja interneta.

 

15.01.2016. 10:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh