« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
DEPEŠE

WikiLeaks: Pakistanska vojska surađivala sa SAD-om

Moćna pakistanska vojska složila se s tajnim američkim operacijama protiv gerilaca, pokazuje depeše

WikiLeaks
WikiLeaks (Getty Images)
Više o

SAD Pakistan

,

WikiLeaks

,

depeše

Iz povjerljivih američkih diplomatskih depeša koje bi mogle naštetiti ugledu pakistanske vojske proizlati da su američke specijalne snage bile pomiješane s pakistanskom vojskom u obavještajnim misijama do ljeta 2009., prenosi Hina.

To otkriće objavljeno je samo dan pošto je drugi paket depeša pokazao da se moćna pakistanska vojska složila s tajnim američkim operacijama protiv gerilaca, nego da je i tražila da plemenska područja budu "stalno pokrivena Predatorima". Vojska je opovrgnula sadržaj tih depeša.

Lokalni list Dawn koji je tajne depeše dobio od WikiLeaksa, objavio je kako se njima otkriva da su američki specijalci bili u pakistanskoj vojsci u zajedničkim operacijama sve do rujna 2009.

"Tim ubacivanjem ljudi pomažemo Pakistancima da prikupljaju (podatke) i koordiniraju postojeće obavještajne kapacitete", napisala je tadašnja američka veleposlanica u Pakistanu Anne Patterson.

Moćna pakistanska vojska suočena je s kritikom otkako je u tajnoj američkoj akciji u blizini glavnoga grada Islamabada ubijen Osama bin Laden.

Bijesna je vojska objavila da ta operacija, koja je ozbiljno narušila odnose između Pakistana i SAD-a, predstavlja kršenje pakistanskog suvereniteta. Ali pakistanski su građani bijesni na vojsku jer vodeći generali nisu uopće znali za američku akciju.

21.05.2011. 13:50:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh