« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PROCJENA 2004.

WikiLeaks: Hrvatska je spremnija za EU od Bugarske i Rumunjske

Bivši povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten ocijenio je da je Hrvatska 2004. bila spremna za EU

Europska unija
Europska unija (Wikipedia)
Više o

Europska unija

,

Hrvatska EU

,

WikiLeaks

Hrvatska je 2004. godine bila spremnija za ulazak u EU od Rumunjske i Bugarske, izjavio je, po povjerljivim dokumentima koje je objavio WikiLeaks, bivši povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten.

"Hrvatska je, rekao je Patten, vjerojatno mnogo pripremljenija za članstvo u EU-u od Bugarske i Rumunjske, koje će vjerojatno ranije ući u Uniju", stoji u dopisu američkog veleposlanstva u Bruxellesu, jednom od tisuća povjerljivih diplomatskih dokumenata State Departmenta koji je u noći sa srijede na četvrtak objavio WikiLeaks.

Bivši europski dužnosnik Rumunjsku je pritom nazvao "divljom nacijom".

Dopis je nastao krajem travnja 2004., dok Rumunjska i Bugarska još nisu bile članice EU-a. U Uniju su ušle 1. siječnja 2007. u posljednjem valu proširenja.

Patten je, po dopisu o razgovoru tijekom objeda, bio iznenađen izvješćem tadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koja je Hrvatskoj dala prolaznu ocjenu za suradnju s Haaškim sudom "iako je Gotovina na slobodi u Hrvatskoj".

"Patten je rekao da je i on iznenađen pismom Del Ponte, no pošto je sudac odsvirao kraj, ruke EU-a vezane su njezinom ocjenom", piše u dopisu.(hina/metro-portal)

02.12.2010. 21:31:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh