Metro-portal.hr

objavljeno 02.12.2010. 21:31:17
PROCJENA 2004.

WikiLeaks: Hrvatska je spremnija za EU od Bugarske i Rumunjske

Bivši povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten ocijenio je da je Hrvatska 2004. bila spremna za EU

Europska unija
Europska unija (Wikipedia)

Hrvatska je 2004. godine bila spremnija za ulazak u EU od Rumunjske i Bugarske, izjavio je, po povjerljivim dokumentima koje je objavio WikiLeaks, bivši povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten.

"Hrvatska je, rekao je Patten, vjerojatno mnogo pripremljenija za članstvo u EU-u od Bugarske i Rumunjske, koje će vjerojatno ranije ući u Uniju", stoji u dopisu američkog veleposlanstva u Bruxellesu, jednom od tisuća povjerljivih diplomatskih dokumenata State Departmenta koji je u noći sa srijede na četvrtak objavio WikiLeaks.

Bivši europski dužnosnik Rumunjsku je pritom nazvao "divljom nacijom".

Dopis je nastao krajem travnja 2004., dok Rumunjska i Bugarska još nisu bile članice EU-a. U Uniju su ušle 1. siječnja 2007. u posljednjem valu proširenja.

Patten je, po dopisu o razgovoru tijekom objeda, bio iznenađen izvješćem tadašnje glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koja je Hrvatskoj dala prolaznu ocjenu za suradnju s Haaškim sudom "iako je Gotovina na slobodi u Hrvatskoj".

"Patten je rekao da je i on iznenađen pismom Del Ponte, no pošto je sudac odsvirao kraj, ruke EU-a vezane su njezinom ocjenom", piše u dopisu.(hina/metro-portal)

02.12.2010. 21:31:17
http://metro-portal.hr/wikileaks-hrvatska-je-bila-spremija-za-eu-od-bugarske-i-rumunjske/52109/