« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine
OPREZNO

WHO se boji "fatalnog povratka" pandemije ako se naglo ukine izolacija

Prijevremeno ukidanje mjere ograničenog kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja novog koronavirusa moglo bi uzrokovati "fatalni povratak" pandemije, upozorio je u petak ravnatelj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Treba pažljivo razmisliti
Treba pažljivo razmisliti (Arhiva)
Više o

pandemija

,

mjere

"Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. WHO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. No prerano ukidanje restrikcija moglo bi potaknuti fatalni povratak" pandemije, istaknuo je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Povratak (pandemije) mogao bi biti jednako smrtonosan kao i njezino širenje ako izostanu potrebne mjere", dodao je na virtualnoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi, sjedištu UN-ove agencije.

WHO razgovara sa zainteresiranim zemljama o pripremi strategije postupnog i sigurnog izlaska iz izolacije i smatra da treba ispuniti šest zahtjeva.

Potrebno je kontrolirati prijenos virusa, osigurati javnozdravstvenu i medicinsku potporu, te svesti na najmanju moguću mjeru rizik u izloženoj okolini kao što su zdravstvene ustanove za dugotrajno liječenje.

Također, treba uvesti preventivne mjere na radnom mjestu, u školama i drugim posjećenim mjestima, kontrolirati rizik unošenja virusa iz inozemstva i napokon povjeriti odgovornost stanovnicima.

"Svaki pojedinac nosi svoj dio odgovornosti u suzbijanju epidemije", istaknuo je Tedros.

12.04.2020. 18:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh