« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
5. stupanj

WHO službeno najavio pandemiju svinjske gripe

Svjetska zdravstvena organizacija podigla razinu uzbune na 5. stupanj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Svjetska zdravstvena organizacija

,

dr. Margaret Chan

,

WHO

,

H1N1

,

svinjska gripa pandemija

,

peti stupanj uzbune

,

5 stupanj uzbune

,

tamiflu

Na konferenciji za tisak koja je još uvijek u tijeku, šefica Svjetske zdravstvene organizacije podigla je razinu pripravnosti na 5. stupanj, što znači da je pandemija neposredna opasnost.

Dr. Margaret Chan izjavila je da se može pratiti razvoj pandemije, no da svijet u ovom trenutku još uvijek nema cjepivo koje bi moglo spriječiti pandemiju. Stručnjaci WHO su u stalnom kontaktu s najvećim farmaceutskim kompanijama od kojih se traži povećana proizvodnja Tamiflua, koji se za sada pokazao dobrim lijekom.

Dr. Chan je upozorila da je izuzetno važno pratiti razvoj virusa kako bi se na vrijeme uočile daljnje mutacije koje bi ga mogle učiniti otpornijim na lijekove i smrtonosnijim.

Razina budnosti podignuta je na 5. stupanj zato što je definitivno dokazan prijenos virusa s čovjeka na čovjeka i zaraze na razini lokalne zajednice. Kada svije zemlje u istoj WHO regiji dokažu te činjenice, razina uzbune diže se na stupanj 5, predzadnji na pandemijskoj ljestvici.

Dr. Chen je pohvalila vlade Meksika i SAD zbog otvorenosti i dijeljenja informacija s ostatkom svijeta, naglasivši kako je takav pristup neophodan u suzbijanju pandemije.

Zamjenik predsjednice WHO-a dr. Keiji Fukuda naglasio je važnost da svaka zemlja detaljno prati situaciju, da imaju točne informacije i suzbijaju širenje pogrešnih informacija. Nakon procjene situacije, preporučuje se da se donesu odluke o mogućem zatvaranju škola i ostalih javnih ustanova i pomognu svim bolnicama u zemlji da se pripreme za borbu s pandemijom.

Ljudima je preporučio da se jave liječnicima ukoliko osjete simptome gripe, i da pripaze da dovoljno često i temeljito peru ruke i poštovanjem bontona spriječe širenje zaraze, npr. stavljanjem ruke ispred usta pri kašljanju i kihanju i slično.

U Meksiku se već moglo prepoznati tri stupnja ozbiljnosti gripe - prvi, lagani, s uobičajenim lakšim simptomima koja se brzo liječila, srednji stupanj u kojem su svi normalni simptomi gripe jako izraženi, a u trećem stupnju pojavljivale su se i teže posljedice poput upale pluća ili čak smrti.

29.04.2009. 22:14:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh