« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
BRITANSKI PANTEON

Westminsterska opatija - mjesto krunidbe, vjenčanja i posljednjih ispraćaja

Opatiju su 960. godine osnovali benediktinci. Od Williama Osvajača 1066. ona je postala službeno mjesto krunidbe i u njoj je okrunjeno 38 kraljeva, ali ne svi

Unutrašnjost Westminsterske opatije
Unutrašnjost Westminsterske opatije (Getty Images/Wikipedia)
Više o

Engleska

,

princ William

,

Kate Middleton

,

westminsterska opatija

,

kraljevi

,

kraljice

Westminsterska opatija u kojoj će u petak brak sklopiti Kate Middleton i princ William, mjesto je krunidbe, kraljevskih vjenčanja i posljednjih ispraćaja, ali također i britanski Panteon, piše Hina.

U gotičkoj Wesminsterskoj opatiji nacija se 1997. oprostila od omiljene princeze Diane, majke princa Williama, te zatim 2001. od "kraljice majke", majke Elizabete II., koja je umrla u dobi od 101 godine. U toj crkvi najvišeg gotičkog svoda u Engleskoj sklopljen je brak kraljice Elizabete II. i njezina supruga princa Philippea 20. studenoga 1947. Zbog poslijeratnih mjera štednje broj uzvanika bio je tada ograničen na 2.000, što je malo u usporedbi s 1.900 gostiju pozvanih na vjenčanje Williama i Kate.

Međutim, krunidbi kraljice Elizabete II. prisustvovalo je 1953. godine 8.251 uzvanika. Obred vjenčanja gosti će uglavnom pratiti na velikim ekranima zbog osobite gradnje crkve u obliku križa u kojoj je glavni oltar odijeljen kamenim zidom te gosti neće mogu vidjeti mladence i njihove obitelji. Kate je odlučila prekinuti tradiciju i do crkve će doći automobilom, a ne kočijom. Moguće je da će slijediti primjer princeze Elizabete i njezine majke prije nje, koje su vjenčani buket položile na Grob neznanog junaka.

Princeza Anne i princ Andrew, djeca kraljice Elizabete II. također su sa svojim izabranicima sklopila brak u Westminsterskoj opatiji. No vjenčanje princa Charlesa i princeze Diane održano je u raskošnijoj katedrali sv. Pavla. Opatija uživa poseban, kraljevski status. Ona nije pod upravom župe ili biskupije i ovisi izravno o kraljici, koja je i poglavarka Anglikanske crkve.

Opatiju su 960. godine osnovali benediktinci. Od Williama Osvajača 1066. ona je postala službeno mjesto krunidbe i u njoj je okrunjeno 38 kraljeva, ali ne svi. Poput pariškog Pantheona ili hrvatskog Mirogoja, Westminsterska opatija posljednje je počivalište znamenitih ljudi.

U njoj je pokopano 17 monarha i 3.000 istaknutih osoba, među kojima su Isaac Newton i Charles Darwin. Ondje počiva i glazbenik, barokni majstor Henry Purcell, a u "pjesničkom kutku" književnici poput Charlesa Dickensa i pjesnika Geoffreya Chaucera. Neki engleski književni velikani, poput Shakespearea, nisu pokopani u Opatiji, ali im je u njoj odana počast. Opatija je bila oštećena u bombardiranju 10. i 11. svibnja 1941., no u njoj održavanje crkvenih obreda nikada nije prekinuto.

27.04.2011. 17:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh