« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
X-51A

Wave Rider se raspao na probnom letu

Problem sa jednim od krilaca za upravljanje uočen je 16 sekundi nakon što je aktiviran pomoćni motor koji je trebao ubrzati letjelicu

Wave Rider se raspao i pao u Tihi ocean
Wave Rider se raspao i pao u Tihi ocean (Wikipedia)
Više o

X-51A

,

Wave Rider

,

pokusni let

Eksperimentalni zrakoplov X-51A WaveRider je tijekom leta nad Pacifikom imao problema sa jednom od upravljačkih površina pa se raspao, objavilo je u srijedu američko ratno zrakoplovstvo.

Problem sa jednim od krilaca za upravljanje uočen je 16 sekundi nakon što je aktiviran pomoćni motor koji je trebao ubrzati letjelicu, navodi se u priopćenju zrakoplovstva. Ostaci Waveridera pali su u Tihi ocean pokraj Point Mugua sjeverozapadno od Los Angelesa.

Boeing X-51 WaveRider) je pokusni zrakoplov koji bi trebao poslužiti u razvoju tehnologije za letove hipersoničnom brzinom, odnosno brzinom većom pet puta od brzine zvuka. Pratt & Whitney Rocketdyne proizveo je poseban motor za X-51A koji iskorištava brzinu letjelice za dodatnu kompresiju zraka.

Nakon odvajanja od bombardera B-52 koji je nosio pokusnu letjelicu, upaljen je potisni raketni motor kojim je X-51 trebao postići brzinu za pokretanje vlastitog "scramjet" (supersonic combustion ramjet) motora Konstruktori su se nadali da će X-51A tijkom pokusa letjeti pet minuta.

"Šteta što je problem sa podsustavom izazvao problem prije nego što smo aktivirali scramjet motor", rekao je Charlie Brink, voditelj programa za X-51A pri istraživačkom laboratoriju zrakoplovstva.

"Svi podaci pokazivali su da smo stvorili prave uvjete za paljenje motora i nadali smo se da ćemo postići očekivane rezultate testiranja", rekao je Brink.

Ovo je bio treći od četiri prototipa WaveRidera a predstavnici zrakoplovstva rekli su da još nije donesena odluka o tome hoće li i kada biti izveden novi pokusni let.

16.08.2012. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh