« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
NAPOKON?

Assange će dobiti azil u Ekvadoru?

Assange se skriva u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu od 19. lipnja, kada je službeno zatražio politički azil

Hoće li Assange dobiti azil?
Hoće li Assange dobiti azil? (Arhiva)
Više o

Ekvador

,

azil

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa pristao je dati azil osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu, izvijestio je u utorak navečer britanski dnevni list The Guardian na svom portalu, pozivajući se na izjavu ekvadorskog dužnosnika.

Assange se skriva u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu od 19. lipnja, kada je službeno zatražio politički azil.

"Ekvador će odobriti azil Julianu Assangeu", rekao je u ekvadorskom glavnom gradu Quitu, dužnosnik upoznat s vladinim raspravama, navodi Guardian.

U ponedjeljak je predsjednik Correa rekao za državnu televiziju ECTV da će ovaj tjedan odlučiti hoće li odobriti azil Assangeu. Correa je dodao kako je potrebno proučiti opsežan materijal iz međunarodnog prava da bi se donijela odgovorna i utemeljena odluka.

Reagirajući na izvješće Guardiana, glasnogovornik WikiLeaksa izjavio je da Julian Assange ne zna je li mu Ekvador odobrio azil.

"Ja to ne mogu potvrditi. Upravo sam razgovarao s njim (Assangeom) i rekao mi je da on nije obaviješten o tome", rekao je glasnogovornik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson, prenosi Reuters.

Assange, Australac, čije izručenje iz Velike Britanije traži Švedska pod optužbama za silovanje, u ekvadorskom veleposlanstvu je već osam tjedana. Ondje je zatražio azil nakon što je propala njegova duga pravna bitka protiv izručenja Švedskoj.

"Velika Britanija ima pravnu obvezu izručiti gospodina Assangea Švedskoj. Odlučni smo ispuniti tu obvezu", priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je Ekvador u ponedjeljak najavio da će ovoga tjedna objaviti odluku vezanu za Assangeov zahtjev za azilom.

No, i u slučaju pozitivne odluke nejasno je kako bi mu azil u Ekvadoru mogao pomoći. Assange krši britanske zakone i bit će uhićen čim iskorači iz ekvadorskog veleposlanstva koje se nalazi u londonskoj četvrti Knightsbridge, kilometrima udaljenoj od zračne luke. Čini se gotovo nemogućim da će britanske vlasti Assangeu omogućiti slobodan prolaz do zračne luke, jer bi to bilo u izravnoj suprotnosti sa švedskim nalogom za uhićenje i presudom britanskog Vrhovnog suda da je nalog pravovaljan. Britanske i ekvadorske vlasti konzultiraju se o njegovu slučaju, no nijedna se zasad ne izjašnjava o mogućem rješenju.

15.08.2012. 10:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh