« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
UFF

Washington paraliziran novim snijegom

Škole i uredi državne uprave bili su u četvrtak zatvoreni, autobusni promet obustavljen a promet na mjestima gotovo nemoguć u Washingtonu koji se probudio pod debelim sniježnim pokrivačem

Washington pod novim snijegom
Washington pod novim snijegom (Twitter)

Ovo novo pogoršanje u neobično oštroj zimi na američkom istoku još je u srijedu zahvatilo Georgiju, Južnu i Sjevernu Carolinu a zatim se premjestilo prema sjeveru. Kako navode američka glasila, gotovo 800.000 kućanstava i tvrtka u četvrtak je još bilo bez električne energije, uglavnom u tim državama na jugoistoku zemlje.

Kako piše specijalzirana mrežna stranica FlightAware.com, više od 4.800 letova je otkazano u četvrtak ujutro u polasku i u dolasku u SAD. Najmanje 3.700 je bilo otkazano u srijedu. I željeznička kompanija Amtrak je obustavila promet svojih vlakova na nekim prugama na sjeveroistoku SAD-a.

U Washingtonu je promet bio veoma otežan zbog tridesetak centimetara snijega koji je pao tijekom noći. Važnije prometnice prema središtu grada bile su u četvrtak ujutro gotovo puste a rijetki prolaznici morali su se na putu na posao boriti s visokim snijegom i hodati po cesti jer su nogostupi bili neprohodni.

Škole, uredi državne uprave i trgovine većinom su bili zatvoreni. Potpredsjednik Joe Biden koji je trebao putovati u Maryland, saveznu državu u susjedstvu s Washingtonom, otkazao je putovanje zbog lošeg vremena.

NWS, nacionalna meteorološka agencija, je prije nekoliko dana upozorila na "golemu ledenu frontu" s Arktika koja će zahvatiti istočni dio SAD-a i prouzročiti "ledenu oluju" koja bi mogla "okovati" mnoge države, od Georgije i Južne Caroline do područja na sjeveru.

"Ako morate putovati, ponesite sa sobom džepnu svjetiljku, vode i hrane u svom autu", upozorila je agencija.

U četvrtak je NWS istaknuo da će se oluja tijekom dana i sutradan i dalje kretati prema sjeveroistoku SAD-a. CNN javlja da je u oluji poginulo barem deset ljudi, uglavnom u prometnim nesrećama.

Predsjednik Barack Obama proglasio je u srijedu izvanredno stanje u 45 okruga u Georgiji i u Južnoj Carolini, što će saveznim službama zaduženim za izvanredno stanje omogućiti da ondje djeluju.

Zima je ove godine pokazala svoje zube u SAD-u i ponegdje je donijela neočekivane posljedice: tvrtka ADP je prošlog tjedna ocijenila da su loši vremenski uvjeti naškodili rastu zapošljavanja. Cijene nafte su pak porasle zbog pojačanog grijanja.

13.02.2014. 18:27:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh