« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 mjeseci i 2 dana
SAVJETI

Wasabi je pravo čudo od zdravlja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

wasabi

,

zeleni umak

,

poboljšenje pamćenja

Wasabi, zeleni umak kojim začinjavamo sushi, može poboljšati pamćenje, prema japanskom istraživanju.

"Znali smo iz ranijih studija na životinjama da wasabi donosi zdravstvene koristi, ali ono što nas je stvarno iznenadilo bila je dramatična promjena kod ljudi. Poboljšanje je bilo zaista značajno", rekao je istraživač Rui Nouchi za MedicineNet.

Što u wasabiju potiče poboljšanje pamćenja?

Aktivni sastojak u wasabiju je antioksidans i protuupalna tvar po imenu 6-MSITC, koja se u biljnom svijetu javlja samo u tragovima, istaknuo je Nouchi. U istraživanju, 72 zdrava volontera u dobi od 60 do 80 godina podijeljena su u dvije skupine. Jedna skupina uzimala je 100 miligrama ekstrakta wasabija prije spavanja, dok je ostatak uzimao placebo.

Nakon tri mjeseca u skupini koja je uzimala wasabi, zabilježeno je poboljšanje i u kratkoročnom i dugoročnom pamćenju, što se temeljilo na standardnim testovima za jezične vještine, koncentraciju i sposobnost obavljanja jednostavnih zadataka. Istraživači su pretpostavili da 6-MSITC smanjuje razinu upale i oksidansa u hipokampusu, dijelu mozga odgovornom za pamćenje.

Specijalist za prevenciju demencije, Nouchi, rekao je da se okrenuo wasabiju nakon što je primijetio visoke stope odustajanja kod drugih metoda očuvanja zdravlja mozga, poput mediteranske prehrane, vježbanja i glazbene terapije. Smatra da bi dodatak wasabija, koji se uzima na dnevnoj bazi, bio praktičniji za starije osobe. 

Wasabi, japansko "zeleno zlato", biljka je koju je teško uzgajati upravo zbog izuzetno specifičnih uvjeta za uzgoj. Treba joj oko dvije godine da sazri do pune veličine i arome. 

 

09.12.2023. 08:40:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh