« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
OPORAVAK?

Wall Street u porastu drugi dan za redom

Podaci o smanjenju nezaposlenosti pozitivno su utjecali na trgovački i potrošački sektor, koji su usmjerili tržište, procijenili su bankari

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Wall Street

,

rast burze

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

S&P 500

,

nezaposlenost u SAD-u

Na Wall Streetu su u četvrtak, drugi dan zaredom, cijene dionica porasle, zahvaljujući naznakama poboljšanja trendova na tržištu rada i smanjenju trgovinskog deficita SAD-a, što pokazuje da se gospodarstvo oporavlja.

Dow Jones indeks porastao je 0,67 posto, na 10.405 bodova. S&P 500 indeks ojačao je, pak, 0,58 posto, na 1.102 boda, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 2.190 bodova.

Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj osoba koji traže pomoć za nezaposlene porastao više nego što se očekivalo, na 474.000. No, ulagače je oraspoložio podatak da je prosječan broj tih zahtjeva u posljednja četiri tjedna pao na najnižu razinu od rujna prošle godine, što ukazuje na poboljšanje trendova na tržištu rada.

"Podaci o smanjenju nezaposlenosti pozitivno su utjecali na trgovački i potrošački sektor, koji su usmjerili tržište", kaže Michael James, direktor u banci Wedbush Morgan.

S&P indeks sektora proizvođača roba za široku potrošnju bio je jučer među najvećim dobitnicima, s rastom od 1,4 posto. Pritom je cijena dionice Walt Disneya skočila više od 3 posto, a osjetno je, 1,3 posto, poskupila i dionica Coca-Cole.

Pozitivno je na tržište djelovao i podatak o 7,6-postotnom smanjenju trgovinskog deficita SAD-a, jer je slabljenje dolara potaknulo rast izvoza za 2,4 posto, na najvišu razinu u gotovo godinu dana.

"To pokazuje da je zbog jeftinijeg dolara porasla potražnja za američkim proizvodima na inozemnom tržištu. Svaki puta kada se smanji trgovinski deficit, to pozitivno utječe na bruto domaći proizvod", kaže James Cox, partner u tvrtki Harris Financial Group.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,78 posto, na 5.244 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,08 posto, na 5.709 bodova. Pariški CAC osvojio je, pak, 1,09 posto, dosegnuvši 3.798 bodova. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 11:38:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh