« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
OPREZNO

Wall Street ruši rekorde, je li opet neki balon na pomolu?

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati trgovačkih lanaca i rast cijena nafte

Burze rastu, ali do kada?
Burze rastu, ali do kada? (Arhiva)
Više o

Wall Street

,

dionice

,

nafta

Dow Jones ojačao je 0,64 posto, na 18.613 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 2.185 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 5.228 bodova. Sva ta tri indeksa dosegnula su nove rekordne razine.

Među najvećim je dobitnicima, s rastom od 1,3 posto, jučer bio energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cijena nafte na američkom tržištu za više od 4 posto, na 43,50 dolara.

Uspon cijena 'crnog zlata' potaknula je poruka Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, da će u rujnu članice OPEC-a i nečlanice tog kartela razgovarati o situaciji na tržištu, među ostalim i o mogućim potezima kako bi se cijene nafte stabilizirale.

To je potaknulo nadu da bi najveći svjetski proizvođači mogli smanjiti proizvodnju kako bi se suzio jaz između prevelike ponude i slabe potražnje.

Snažno su jučer porasle i cijene dionica nekoliko trgovačkih lanaca nakon što su objavili bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica od kraja lipnja, S&P 500 indeks na dobitku je u odnosu na početak godine oko 7 posto.

No, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordna razina cijena dionica, s obzirom da rast američkog gospodarstva nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.

12.08.2016. 12:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh