« Svijet
objavljeno prije 12 godina
RUŽNA SJEĆANJA

Wagner nepoželjan u Izraelu

"Ovo je emocionalna tortura za preživjele žrtve holokausta i širu publiku u Izraelu", stoji u pismu čelništvu sveučilišta u Tel Avivu koje je otkazalo koncert s Wagnerovim djelima

Fotografija vijesti
Više o

Izrael

,

Tel Aviv

,

antisemitizam

,

Richard Wagner

Sveučilište u Tel Avivu otkazalo je održavanje koncerta s glazbom Richarda Wagnera nakon što su se preživjele žrtve holokausta požalile da ta glazba za njih predstavlja "emocionalno mučenje", javlja u srijedu Reuters, prenosi Hina.

Izraelski orkestri rijetko izvode Wagnerovu glazbu zbog njegova antisemitizma i Hitlerove sklonosti toj glazbi. Povremene izvedbe Wagnerove glazbe izazvale su u Izraelu osude i kontroverze.

"Ovo je emocionalna tortura za preživjele žrtve holokausta i širu publiku u Izraelu", stoji u pismu čelništvu sveučilišta i premijeru Benjaminu Netanyahuu koje je poslao zamjenik predsjednika udruge preživjelih holokausta Uri Chanoch.

Yonathan Livni, utemeljitelj Izraelskog Wagnerova društva, angažirao je 100 glazbenika kako bi, kako je rekao, zaobišao politiku izraelskih državnih orkestara koji izbjegavaju izvoditi Wagnerova djela i namjeravao održati koncert na telavivskom sveučilištu.

Usprkos izbjegavanju Wagnera, njegova se glazba ipak izvodila u Izraelu pa je tako 2001. Zubin Mehta, ravnatelj Izraelske filharmonije, osudio poziv parlamentarnih zastupnika da se zabrani izvedba Wagnerovih djela pod ravnanjem maestra Daniela Barenboima. Barenboim, Izraelac rođen u Argentini, publici je na koncertu najavio da će orkestar izvesti dio iz opere "Tristan i Izolda", nakon čega je nekoliko desetaka ljudi napustilo koncertnu dvoranu uz povike "fašist" i "odlazi kući".

06.06.2012. 18:20:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    roger mostar
    08.06.2012. 07:42
    Pa nek takvi onda ne idu na koncert. Mogu gledati prijenos s vojne televizije gdje vojska raketama ubija djecu u pojasu Gaze. To im čini se ne smeta.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh