« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
STRAH I PEPEO

Vulkan Mayon natjerao 50.000 ljudi na bijeg

POGLEDAJTE VIDEO - Eurpcija vulkana na Filipinima moguća je svakog trenutka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

vulkan Mayon

,

vulkanska erupcija

Vuklan Mayon već tjedan dana izbacuje sve više pepela i lave, a njegova potpuna erupcije moguća je svakog trenutka, o čemu govori i proglašen četvrti stupanj opasnosti. Okolno stanovništvo moralo je napustiti svoje domove i farme, prije svega zbog otežanog disanja zbog pepela kojeg ispušta 2460 metara visok vulkan.

Zdravstvene institucije upozoravaju da sitne čestice mogu prouzrokovati velike probleme s disanjem te razne kožne bolesti. Dosad je evakuirano 50.000 ljudi, dok se oko 500 njih još uvijek zadržava na iznimno opasnom području.

Pošto vjetar neprestano mijenja smjer, pepeo je rasprostranjen u svim smjerovima u radijusu od 15 kilometara od vulkana. Iako slojevi pepela na tlu nisu visoki, sitne čestice iznimno su opasne za organizam.

Stanovnicima koji su odlučili ostati u svojim kućama, savjetuje se zadržavanje u kućama, nošenje vlažne gaze preko nosa i ustiju, te odjeće koja prekriva cijelo tijelo.

Slična erupcija pepela već se dogodila 2006. godine. Iako tada nije bilo smrtnih slučajeva, tajfun koji je nešto kasnije prošao tim područjem ponovno je zrakom raspršio vulkansku prašinu od čega je umrlo više od tisuću ljudi.

23.12.2009. 11:06:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh