« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
obrazovanje za sve?

Vukovarski srednjoškolci prosvjedovali zbog skupog prijevoza

Više stotina učenika održalo je prosvjednu šetnju, te poručuju da neće u školu dok im se ne osigura besplatno obrazovanje

(Damir Glibušić/Cropix)
Više o

cijena prijevoza

,

vukovarski srednjoškolci prosvjed

,

Čazmatrans

,

Željko Sabo

,

Željko Cibra

,

Milica Nonković

,

Tihomir Čiča

Vukovarski srednjoškolci mogli bi nam svima održati lekciju kako se prosvjeduje. Naime, više stotina učenika iz tri vukovarske srednje škole, prosvjedovalo je ispred zgrade gradskog poglavarstva.

Učenike je dočekao gradonačelnik Željko Sabo te, zajedno s dožupanom vukovarsko-srijemskim Željkom Cirbom, porazgovarao s predstavnicima učenika o problemu s kojim su se suočili uoči kupnje mjesečnih karata za listopad.

Tihomir Čiča iz Tehničke škole Nikola Tesla kaže da im je prijevoz autobusom preskup i djeca sa sela, u kojima se živi vrlo teško, jednostavno ne mogu u školu. Zahtijevaju besplatno školovanje i neće u školu dok nam se to ne omogući.

Srednjoškolci su prošetali iz četvrti Borovo naselje do središta Vukovara bučno prosvjedujući.

- Za mjesečnu kartu iz Srijemskih Laza trebam platiti 1.100 kuna, a moj otac ima mirovinu 1.200 kuna. Kako da moja obitelj plati kartu, režije, kredite i ono što nam je nužno za svakodnevni život - upitala je Milica Nonković iz Ekonomske škole.

Dožupan Cirba izvijestio je prosvjednike da je Vukovarsko-srijemska županija s predstavnicima prijevoznika, općina i gradova dogovorila model sufinanciranja prijevoza do kraja kalendarske godine. Prijevoznici bi trebali dati 40 posto popusta na cijenu mjesečne karte, Županija će iz svog proračuna izdvojiti 10 posto, općine i gradovi 30 posto, pa roditeljima ostaje platiti 20 posto ukupne cijene.

Učenici su se, nakon razgovora s predstavnicima Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, mirno razišli, ostajući pri stajalištu kako do daljnjega neće ići na nastavu.

30.09.2009. 14:40:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh