« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
POSLIJERAĆE

Vukovar - što se promijenilo u devetnaest godina

Tragovi rata, unatoč činjenici da je država u poslijeratnu obnovu Vukovara do sada uložila više od 3,5 milijarde kuna, još uvijek su jasno vidljivi

Obnovljeni trg dr. Franje Tuđmana
Obnovljeni trg dr. Franje Tuđmana (Wikipedia)
Više o

nezaposlenost

,

Vukovar

,

rat

,

obnova

Devetnaest godina nakon Domovinskog rata u kojem je agresija bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar, uz goleme ljudske žrtve i stradanja, prouzročila izravnu ratnu štetu koja se procjenjuje na oko 10 milijardi kuna, taj se podunavski grad još suočava s tegobama poslijeratnog življenja.

Tragovi rata, unatoč činjenici da je država u poslijeratnu obnovu Vukovara do sada uložila više od 3,5 milijarde kuna, još uvijek su vidljivi na brojnim pročeljima stambenih i drugih zgrada, sakralnim spomenicima i kulturnoj baštini, ali i sveprisutni u osjećajima i razmišljanjima Vukovaraca, bez obzira kojoj nacionalnosti pripadali. Prije Domovinskog rata u Vukovaru je živjelo oko 45.000, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine 31.670 stanovnika. Prema procjeni voditelja vukovarskog centra Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", demografa Dražena Živića u Vukovaru danas vjerojatno ne živi više od 25.000 stanovnika.

"U najpovoljnoj opciji taj broj ne bi trebao biti veći od 30.000, ali bojim se da je broj sadašnjih stanovnika Vukovara puno manji", kaže Živić dodajući kako je samo u razdoblju od 2000. do 2009. godine umrlo oko 1.000 stanovnika Vukovara, veća su bila iseljavanja od doseljavana a ne može se zanemariti ni činjenica da je značajan broj Vukovaraca ostao živjeti u mjestima u kojima je boravio tijekom progonstva. U Vukovar se prema podacima Ministarstva regionalnoga razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva dosad vratilo 12.560 povratnika odnosno 56,9 posto od 22.156 Vukovaraca prognanih 1991. godine. Status prognanika imaju još samo 584 Vukovarca što svjedoči o velikom broju onih koji se više ne namjeravaju vratiti u grad iz kojega su prije devetnaest godina protjerani.

Prije Domovinskog rata u Vukovaru je živjelo oko 45.000, a prema popisu stanovništva iz 2001. godine 31.670 stanovnika.

Na popisu nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem rujna bilo je evidentirano 5.198 osoba s vukovarskog područja, odnosno 69 osoba (1,3 posto) više nego prethodni mjesec te 234 osobe (4,7 posto) više nego u rujnu 2009. godine. Područna služba Vukovar participira u nezaposlenosti Vukovarsko-srijemske županije sa 29,2 posto. Prema podacima iz HGK Vukovar koji uključuju 361 tvrtku koje su predale šestomjesečni statistički izvještaj i ne uključuje podatke o poslovanju obrtnika, vukovarsko je gospodarstvo u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo prihod od nešto više od milijardu kuna što je za šesedesetak milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Investirano je 193,4 milijuna kuna, odnosno oko 92 milijuna kuna više nego u prvih šest mjeseci prošle godine.

Do sada je u Vukovaru prema podacima Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva obnovljeno 4.600 stanova, za što je iz državnog proračuna izdvojeno 700 milijuna kuna. Milijarda kuna uložena je u obnovu 5.100 obiteljskih kuća. Za obnovu je preostalo još petstotinjak stanova od kojih je dvjestotinjak u različitim fazama obnove. (hina/metro-portal)

16.11.2010. 08:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    victoriani
    01.12.2010. 09:34
    Vukovar je propatio tešku materijalnu ali i duhovnu štetu koju ne možemo nadoknaditi ali barem možemo što prije zaboraviti tako da upošljavamo nove građevinske firme da što prije izgrade i obnove ponosni hrvatski grad.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh