« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
NIJE DRAMATIČNO

Vukovar se priprema za vodeni val

Pri prolasku vodenog vala Dunava koji se formira u srednjoj Europi, vodostaj u Vukovaru bi mogao dosegnuti plus 720 cm

Vukovar Dunav vodeni val
Vukovar Dunav vodeni val (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

poplave

,

ruskinje

,

Dudek

,

mladi bendovi

,

How Convinient

,

čitanje lica

Veliki vodeni val na Dunavu koji se formira u Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, visok oko dva metra, mogao bi u petak stići do Baranje, u subotu do Vukovara, a u nedjelju do Iloka, izjavio je danas u Vukovaru direktor Vodno gospodarskog Odjela za područje slijeva Drave i Dunava Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković.

Đurković je u Vukovaru održao sastanak s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galiće i čelnicima Vukovara, Iloka, Trpinje, Tordinaca, Borova, Markušice i Nuštra. U tim jedinicama lokalne samouprave, kao dijelovima dunavskoga slijeva, potrebno je obaviti pripreme za obranu od eventualne poplave.

Danas u 15 sati vodostaj Dunava kod Vukovara iznosio je plus 511 cm, a najviši vodostaj zabilježen je 1960-tih godina kada je Dunav dosegao plus 769 cm.

"Stanje nije dramatično niti izvan kontrole", naglasio je Đuroković te dodao da treba biti oprezan posebno zbog ranijih iskustava kada prognoze s uzvodnog područja nisu bile vjerodostojne.

Pri prolasku vodenog vala kroz Hrvatsku, pojasnio je Đuroković, kod Batine bi vodostaj mogao iznositi između plus 700 i plus 750 centimetara, a u Vukovaru bi mogao dosegnuti plus 720 cm, koliko je iznosio i 2006. godine kada se u Vukovaru branio Otok športova te naselje Budžak. Dodao je da je u Slavoniji i Baranji sve spremno "za najcrnji scenarij" no i da bi razina vode mogla biti niža od prognoziranih.

Đuroković je istaknuo da susjedna Mađarska vodi s Dunavom bitku duž 930 kilometara, da je u toj zemlji u zečje nasipe ugrađeno 5,6 milijuna vreća s pijeskom te da je Hrvatska pomogla toj zemlji poslavši 100.000 vreća.

Napomenuo je da su Hrvatske vode, uz uobičajene mjere obrane od poplava, priredile tzv. boks barijere u dužini jednog kilometra koje se brzo mogu postaviti, primjerice duž Otoka športova kao najugroženijeg dijela Vukovara. Tijekom popodneva na Otoku športova u Vukovaru počeli su pripremni radovi za gradnju zečjeg nasipa, a pripreme se obavljaju i u dijelovima grada Budžak i Rupe. (hina/metro-portal)

07.06.2010. 20:00:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh