« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
NIŠTA SE JOŠ NE ZNA

Vukelić o objavi registra: Rano je za upiranje prstom

Prvi čovjek MORH-a smatra da je prerano za zaključke i da je za njih potrebno sačekati kraj istrage

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov/CROPIX)
Više o

MORH

,

Branko Vukelić

,

registar branitelja

Ministar obrane Branko Vukelić izjavio je danas da u sadašnjoj fazi istrage o načinu na koji je objavljen dio registra branitelja nije dobro za objavljivanje tih podataka prozivati bilo koga, već treba dati punu podršku tijelima koji istragu provode i pričekati da ona završi i utvrdi iz kojeg su resora podaci "iscurili".

"U ovoj fazi istrage nije dobro upirati prstom ni u Ured predsjednika, niti u Vladu, niti u ministarstva, govoreći 'eto tu je iscurila neka informacija, tu treba tražiti krivce'. Jer, upravo istraga koja je u tijeku treba dati odgovore na na ta pitanja - gdje je iscurilo, tko je te podatke dostavio, kada, u koje vrijeme itd.", kazao je Vukelić za Hrvatski radio upitan za komentar izjave predsjednika Republike Ive Josipovića da su podaci iz registra branitelja "iscurili iz Vlade, jednog ili drugog ministarstva".

Ministar Vukelić ističe da "treba pričekati da istraga završi" naglašavajući da je u ovoj fazi istrage važno "dati punu podršku onima koji istragu provode". Dodao je kako je danas i uži kabinet Vlade dao jedinstvenu podršku "svim onim tijelima koja provode istragu, da se ona što prije okonča i da se utvrdi tko je krivac". Upitan ima li potvrdu da su ti podaci "iscurili" iz MORH-a, Vukelić je kazao da takve potvrde nema.

"Ne, nema te potvrde. Istraga na to pitanje nije dala odgovore i upravo u tom pravcu istraga i traje, da se vidi gdje je, iz kojeg resora taj podatak iscurio van i ponavljam, ne može se za sada govoriti niti da je to Ured predsjednika, niti da su to Vlada ili ministarstva, nego neka istraga da odgovore na to pitanje", kazao je Vukelić i potvrdio da se istraga provodi i u MORH-u.

"Mi provodimo istragu koja se tiče upravo djelatnih vojnih osoba. U MORH-u se provodi istraga i u ovoj fazi mogu samo reći da je potvrdila da nije bilo upada u naš informatički sustav. Dakle, nije bilo upada u sustav. Radi se, naime, o podacima koji su otuđeni iz vremena 2006. i ranije i istraga ide u pravcu tko je sve te podatke mogao imati, kome su bili dostupni, i da li ih je i kada otuđio", kazao je ministar obrane.

Upitan potvrđuje li sadašnja saznanja spekulacije da su podaci izneseni presnimavanjem na CD, odnosno 'memory stick', Vukelić je rekao da će istraga najvjerojatnije to i potvrditi. "Najvjerojatnije će u tom pravcu istraga to potvrditi, ali ponavljam, ti podaci nisu bili samo u jednom ministarstvu i ljudi koji su mogli biti pri tim podacima danas se nalaze na mnogim dužnostima i van ovih ministarstva i vlade", rekao je Vukelić. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 17:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh