« Ekosfera
objavljeno prije 5 mjeseci i 19 dana
WOW!

Vrućine i požari poharali Europu

Upozorenje zbog topline izdano je za četrdeset od pedeset španjolskih pokrajina, dok ekstremni rizik postoji u sedam pokrajina

Gore Španjolska i Francuska
Gore Španjolska i Francuska (Arhiva)
Više o

požar

,

vrućina

totine vatrogasaca u subotu se borilo protiv požara u južnoj Francuskoj, što je povezano s toplinskim valom koji je prouzročio rekordne temperature u dijelovima Europe, zbog čega je najmanje troje ljudi umrlo u Italiji

U departmanu Gard, smještenom u južnoj francuskoj pokrajini Okcitaniji, zabilježeno je rekordnih 45, 9 stupnjeva Celzijevih u petak te je uslijed požara izgorilo oko 600 hektara zemlje, a nekoliko kuća i vozila zapaljeno je, rekle su hitne službe.

Preko 700 vatrogasaca i 10 letjelica bori se protiv požara u Gardu, koji je prouzročio zatvaranje dijelova autocesta. Nekoliko je vatrogasaca lakše ozlijeđeno. Očekivalo se smanjenje temperature u subotu, ali prognoze pokazuju da će najviša dnevna temperatura biti blizu 40 stupnjeva.

U Parizu se također očekuje do sada najtopliji dan toplinskog vala, uz najvišu dnevnu temperaturu od 37 stupnjeva Celzijevih. Vlasti su zabranile vožnju starih automobila kako bi spriječile zagađenje povezano s toplinskim valom.

Svjetska metereološka organizacija rekla je ovaj tjedan da je 2019. na putu da postane jedna od "najtoplijih" godina, a da bi period 2015.-2019. mogao postati petogodišnji period s najvišim temperaturama otkad je mjerenja. Četvrti dan za redom očekuje se temperatura od preko 43 Celzijeva stupnja širom Španjolske u subotu.

Upozorenje zbog topline izdano je za četrdeset od pedeset španjolskih pokrajina, dok ekstremni rizik postoji u sedam pokrajina, rekao je španjolski metereološki zavod. U katalonskoj Gironi zabilježeno je rekordnih 43, 9 stupnjeva.

29.06.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh