« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
Eksterijer

Vrtlarstvo - moj novi hobi

Dok neki skupljaju razne stvari, a drugi plešu ili pjevaju, treći odlaze u vrt i ‘lickaju’ ga do savršenstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Merkur)
Više o

vrtlarstvo

,

uređenje eksterijera

,

eksterijer

Bez obzira na to jesu li u urbanom ili u ruralnom okruženju, svim će vrtovima koristiti planiranje i dizajn. Danas vrtlarstvo obuhvaća sve, od povrća, cvijeća pa sve do brige  za travnjak.

Planiranje

Za početak izmjerite i nacrtajte plan dvorišta i/ili vrta kakav je sada. Vaš bi plan trebao sadržavati položaj kuće, kolnih prilaza i staza, zatim granice posjeda, stabla, grmove i cvjetne gredice. Upotrijebite milimetarski papir i nacrtajte sve u pravilnim omjerima.

Svrha

Napravite popis svega što želite u vrtu, npr. dio za povrće, voćnjak ili za gredice s cvijećem. Kad popišete sve ono što vam je nužno, krenite s ‘listom želja’. To može biti popis na kojem će npr. biti neki mali izvor vode ili kućica. Poredajte ih po važnosti.

Prostor

Možda neće biti dovoljno mjesta za sve ono što želite u vrtu. Možda ćete morati odlučiti što vam je najbitnije ili kako to dodati na neki drugi način (npr. u posudama). omno razmislite koliko vremena možete posvetiti održavanju i brizi o vrtu. Odaberite ono za što znate da će vam oduzimati previše vremena.

Vrste

Postoji više vrsta vrtova. Pored povrtnjaka i voćnjaka možete imati i neku od sljedećih vrsta: kuhinjski vrt (sadi se blizu kuće gdje lako možete brati plodove), ukrasni vrt (odlikuju ga više biljke i grmlje, a manje  cvijeće), prirodni vrt (sadrži izvor vode, visoku travu te puno cvijeća i voća).

Završni plan

Vaš završni plan vrta trebao bi sadržavati sve dijelove i one s ‘liste želja’ koje će se uklopiti u prostor. Dobro proučite plan kako biste bili sigurni da su svo cvijeće i povrće, travnjak i ostalo smješteni ondje gdje mogu imati najbolji hlad i svjetlost i ondje gdje najprivlačnije izgledaju. A sad, po planu, počnite stvarati vrt. Najbolje da krenete polako i završavate dio po dio. Tako ćete pojedine biljke, ako uvidite da bolje odgovaraju negdje drugdje, moći na vrijeme premjestiti. 

Piše: Piše: Iva Novak
22.05.2008. 23:27:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh