« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
STVARNO?

Vrijeme za prvu kavu je kasnije nego što mislite

Konzumiranje kofeina kad je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola 'govori' tijelu da ga proizvodi manje

Strpite se s prvom kavom
Strpite se s prvom kavom (Arhiva)
Više o

kava

,

kortizol

,

jutarnja kava

Kava nas budi, što mirisom, što okusom, no vjerojatno prvu jutarnju pijete prerano, tvrde znanstvenici. Naime, klinička studija pokazala je da najbolje vrijeme za ispijanje kave je ujutro, ali tek sat vremena nakon što se probudimo.

O čemu se radi? Kad se tek probudimo, hormon kortizol u tijelu je na jednom od tri svoja vrhunca u danu. Iako za kortizol mnogi misle da je hormon stresa, jer se izlučuje u većim količinama kad smo napeti, on je i hormon budnosti, a tijelo ga proizvodi kao odgovor na stresne situacije.

Konzumiranje kofeina kad je tijelo na vrhuncu proizvodnje kortizola 'govori' tijelu da ga proizvodi manje, tvrde farmakolozi koji proučavaju način na koji lijekovi (i kofein) reagiraju s prirodnim biološkim funkcijama tijela. Tako kortizol 'potkopava' učinak kofeina, a može pridonijeti i razvoju tolerancije za kavu; što znači da nam je potrebno sve više i više kave da bi se razbudili.

Zato pokušajte čekati sat vremena nakon buđenja da skuhate prvu šalicu. A ako više puta u danu pijete kavu, znanstvenici savjetuju da ju konzumirate izvan druga dva vremena najveće proizvodnje kortizola, što je obično između podne i 13 sati te između 17:30 i 18:30 sati

09.06.2019. 11:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh