« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BORUT PAHOR:

Vrijeme je za tihu diplomaciju

Slovenija ima neke inicijative koje želi proučiti zajedno s Europskom komisijom i hrvatskom vladom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Ivo Sanader

,

Borut Pahor

,

slovensko hrvatski odnosi

,

tiha diplomacija

,

europsko posredništvo

Nakon što su obje vlade načelno prihvatile inicijativu Europske komisije za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, sada je vrijeme da se putem "tihe diplomacije" postigne dogovor o elementima europskog posredništva, izjavio je u petak u Bruxellesu slovenski premijer Borut Pahor.

"Sada je vrijeme za tihu diplomaciju", rekao je Pahor dodajući da se u četvrtak sastao s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, a u petak s češkim premijerom Mirekom Topolanekom, rekavši da ne može govoriti o pojedinostima tih razgovora.

Pahor je rekao da njegova vlada ima neke inicijative koje želi proučiti zajedno s Europskom komisijom i hrvatskom vladom. Najavio da će se sljedeći tjedan sastati ministri vanjskih poslova dviju zemalja, a da će se on sastati s hrvatskim kolegom Sanaderom kada obojica ocijene da je to potrebno.

"Ambicija predsjednika vlada Slovenije i Hrvatske i njihovih ministara vanjskih poslova jest da se što prije dogovore elementi europskog posredništva kako bi moglo doći do nastavka hrvatskih pristupnih pregovora i uspješnog raspleta za Sloveniju, Hrvatsku i EU", rekao je Pahor.

Nakon što su hrvatska i slovenska vlada načelno prihvatile inicijativu povjerenika Rehna da se u rješavanje graničnog prijepora i pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora uključi skupina stručnjaka pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, počeli su razgovori o mandatu i o okviru unutar kojega bi djelovala takva skupina.

Na zadnjem sastanku ministara vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i Samuela Žbogara s povjerenikom Ollijem Rehnom prošli utorak u Bruxellesu razgovaralo se o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu između njih. (hina/metro-portal)

20.03.2009. 20:20:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh