« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
POTPIŠITE!

Vrijeme je za Europu bez krzna!

Fur Free Alliance i Prijatelji životinja traže milijun potpisa građana EU-a protiv krzna

Europa bez krzna
Europa bez krzna (Arhiva)
Više o

krzno

,

Europa

Međunarodna koalicija Fur Free Alliance pokrenula je Europsku građansku inicijativu „Europa bez krzna". U suradnji s raznim organizacijama za zaštitu životinja diljem Europe, uključujući Prijatelje životinja i Eurogroup for Animals, na www.furfreealliance.com/fur-free-europe/ godinu dana prikupljat će se potpisi građana EU-a koji podržavaju potpunu zabranu uzgoja životinja radi krzna u Europskoj uniji.

Na sastanku Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo Europske unije u lipnju 2021., Nizozemska i Austrija podnijele su informativnu bilješku koju su podržale Belgija, Njemačka, Luksemburg i Slovačka te pozvale Europsku komisiju da zabrani uzgoj životinja radi krzna. Poziv na ukidanje uzgoja krznaša u EU-u radi dobrobiti životinja, javnoga zdravstva i etičkih razloga podržalo je ukupno 12 država članica tijekom razmatranja ovoga dokumenta, a europskom građanskom inicijativom sada i brojni građani mogu iskazati svoj stav protiv krzna.

Na farmama krzna ne mogu se zadovoljiti složene bihevioralne potrebe divljih životinja, kao što su američke vidrice, lisice, rakunski psi i činčile, a ne može se opravdati ni zatvaranje pripitomljenih vrsta poput kunića u male kaveze te njihovo ubijanje i za krzno.

Uzgoj životinja u cilju proizvodnje krzna ima i značajan negativni utjecaj na okoliš s obzirom na to da obrada i bojenje krzna uključuju upotrebu otrovnih kemikalija. Proizvodnja krzna rangirana je u prvih pet industrija s najvećim intenzitetom onečišćenja tla otrovnim metalima. Industrija krzna predstavlja ozbiljnu prijetnju i autohtonoj biološkoj raznolikosti. Vrste kao što su američka vidrica i rakunski psi, čije su jedinke pobjegle s farma krzna, uspostavile su populacije u divljini i smatraju se invazivnim stranim vrstama koje uzrokuju i imaju značajan štetni utjecaj na europske autohtone divlje životinje.

„Nikada nije postojala hitnija potreba da Europa okrutnu i nepotrebnu trgovinu krznom ostavi u povijesti. Industrija krzna ne samo da nehumano postupa sa životinjama za proizvod koji nikome nije potreban nego se pokazala i kao plodno tlo za izbijanje zaraznih bolesti kao što je COVID-19. Znamo da se javno mnijenje u Europi protivi industriji krzna i potrebno je da europski građani djeluju odmah potpisivanjem ove građanske inicijative", izjavio je Joh Vinding, predsjednik koalicije Fur Free Alliance.

„Veliki broj država, među kojima je i Hrvatska, već je zabranio uzgoj životinja radi krzna svojim nacionalnim zakonodavstvom. Zaista je trenutak da takav vrlo opravdan i nužan čin sada napravi Europska unija", zaključuju Prijatelji životinja.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr nalazi se poziv i upute za davanje potpisa za zabranu uzgoja životinja radi krzna u Europskoj uniji. 

23.05.2022. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh