« Hrvatska
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
PROGNOZA

Vrijeme i promet za blagdane

I blagdanski vikend obilježit će suho i stabilno vrijeme. Na Badnjak će prevladavati promjenjivo sa sunčanim razdobljima, dok se više oblaka očekuje na Božić

Snijeg ne bi trebali dočekati
Snijeg ne bi trebali dočekati (Shutterstock)
Više o

vrijeme

,

Božić

,

prognoza vremena

,

blagdanski vikend

U Hrvatskoj će danas prevladavati sunčano uz promjenjivu naoblaku, a stabilno vrijeme nastavit će se i do kraja tjedna, tako da ni ove godine nećemo imati bijeli Božić.

Ujutro i prijepodne u nizinskim područjima unutrašnjosti mjestimice će biti magle i niskih oblaka.

Na zapadu i sjeveru zemlje oblačnije uz mogućnost za vrlo slabe prolazne oborine, a na Jadranu kratkotrajnu kišu uglavnom na otocima i otvorenome moru.

Vjetar većinom slab,uz obalu ponegdje umjerena bura u okretanju na istočnjak i jugo. Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu između 9 i 14 °C.

Idućih dana bez promjene, dakle ostaje suho, stabilno i hladno, ujutro s maglom koja se ponegdje može i dulje zadržati.  Na Jadranu još utorak malo oblačnije, prema otvorenom moru može pasti i malo kiše, bit će i vjetrovito uz jak istočnjak i jugo. Od srijede slabiji vjetar te sunčanije.

Dakle, i dalje bez promjena, na kopnu ujutro magla, danju djelomice sunčano.

I blagdanski vikend obilježit će suho i stabilno vrijeme. Na Badnjak će prevladavati promjenjivo sa sunčanim razdobljima, dok se više oblaka očekuje na Božić.

Gužve na cestama tijekom cijelog tjedna

Iz HAK-a pak javljaju kako nas zastoji i gužve čekaju tijekom cijelog tjedna koji predstoji božićnom vikendu u blizini trgovačkih centara, prema središtima većih gradova i mjesta, ali i na glavnim cestovnim pravcima u smjeru istoka i u smjeru mora.

"Mnogi domaći građani, ali i mnogobrojni strani državljani, iskoristit će produženi božićni vikend kako bi posjetili najmilije ili otputovali na kraći odmor. Najgušći promet očekuje se na autocestama A3 Bregana-Lipovac, A2 Zagreb-Macelj, te A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, a ponajprije će to osjetiti naplatne postaje oko Zagreba: Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena i Zaprešić gdje će pojačan promet biti cijelog tjedna. 
Turisti koji će Božić željeti proslaviti na našoj obali, gužve mogu očekivati u Istri, duž Jadranske magistrale (D8), te u trajektnim pristaništima i lukama. Dužih čekanja zasigurno će biti na svim graničnim prijelazima, osobito na onima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. U povratku s produženog vikenda, gužve i pojačan promet očekujemo u ponedjeljak, 26. prosinca, cijeli dan, a osobito u popodnevnim i večernjim satima. Tada bi dužih čekanja moglo biti ponovno na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Županja, Slavonski Brod, Maljevac i sl.) te sa Srbijom (Bajakovo)", poručuju iz HAK-a.

Savjeti za vozače

Upozoravaju kako u blagdansko doba treba voziti oprezno  te pilagoditi vožnju uvjetima na cestama, osobito kad je vidljivost smanjena zbog magle.

"Nikako ne smijemo zaboraviti da smo u zimskim mjesecima, niske su temperature, a i postoji mogućnost za snijeg. Bez obzira na vremenske uvjete, podsjećamo sve vozače da je zimska oprema obavezna od 15. studenog na autocestama i važnijim državnim cestama u unutrašnjosti zemlje", javlja HAK. 

19.12.2016. 15:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh