« Hrvatska
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
MDA...

Ustavni sud vratio valutnu klauzulu Vrhovnom sudu

Ustavni sud objavio je odluku po ustavnoj tužbi udruge Potrošač protiv odluke Vrhovnog suda o tužbi za zaštitu kolektivnih prava potrošača vezano za valutnu klauzulu u švicarcu i promjenjivu kamatnu stopu

Čudesne odluke, nema što ...
Čudesne odluke, nema što ... (Arhiva)
Više o

Ustavni sud

,

valutna klauzula

Odluke Ustavnog suda objavljene su na službenoj stranici suda:

Vrhovni sud morat će ponovno odlučiti koliko je valutna klauzula prema potrošačima bila poštena odnosno nepoštena, kazao je Šeparović.

 "Ustavni sud djelomično je usvojio ustavnu tužbu Potrošača te je ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu klauzulu (tzv. švicarski franak) za sve banke i na 8. tuženu banku Sberbank d.d. u dijelu koji se odnosi na promjenjivu kamatnu stopu.

U preostalom dijelu ustavna tužba podnositelja Potrošača odbijena je. Ustavne tužbe sedam podnositelja banaka odbijene su", navodi se u odluci."Ustavni sud valtunu klazulu smatra zakonitom i ustavnom", kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Odluka Ustavnog suda.pdf

U slučaju tužbe udruge Potrošač protiv osam najvećih banaka radi zaštite potrošača u slučaju konverzije kredita u švicarskim francima Ustavni sud je djelomično prihvatio tužbu udruge."Ustavni sud djelomično je usvojio tužbu Protošača te ukinuo odluku Vrhovnog suda u dijelu koji se odnosi na valutnu kauzulu u švicarcima i to za sve banke. U ostalim dijelovima tužba Potrošača je odbijena.Ustavni sud utvrdio je da je Vrhovni sud primijenio dvostruka mjerila, utvrdio je da službenici banaka potrošačima, prilikom pregovaranja, nisu objasnili sve čimbenike koji utječu na formiranje kamatne stope čime su oni jedino mogli shvatiti ekonomske posljedice, stoga je odluka nerazumljiva i ništetna.

Potrošaču su morali biti objašnjeni razlozi i pojedinosti promjene kamatne stope kako bi potrošač mogao predvidjeti ekonomske posljedice koje za to iz njega proizlaze. Europski sud je odlučio da je položaj uvijek u podređenom položaju. Vrhovni sud ocijenio je da je valutna klauzula bila razumljiva i ne podliježe testu poštenosti jer je riječ o uobičajenoj praksi u Hrvatskoj.

Dvostruka mjerila odnosno nejasni kriteriji kojima se Vrhovni sud vodio od osobite su važnosti ako se ima u vidu da su konkretnom slučaju ugovori bili opterećni s dva promijenjiva elementa valutnom klauzulom i promijenjivom kamatnom stopom.

Vrhovni sud je propustio obrazložiti razloge za dvostruke standarde. Vrhovni sud morao je obrazložiti zašto", rekao je Šeparović.

Ustavni sud nije prihvatio zahtjev bivšeg predsjednika Stjepana Mesića za pokretanjem postupka ustavnosti odluke o ukidanju njegovog ureda. Sud je rekao kako to nije ustavna kategorija te da se nakon isteka predsjedničkog mandata te stvari prepuštaju zakonodavstvu. Sabor može uvesti, ograničiti pa i ukinuti sva prava koja daje bivšim predsjednicima. ustavna kategorija i ovisi o saboru. može i ne mora. ukinuti, dati.

Saborski zastupnik Goran Aleksić čestitao je Ustavnom sudu na poništenju odluke Vrhovnog suda te rekao da su time "razveselili jako puno ljudi u Republici Hrvatskoj".

20.12.2016. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh