« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
GENIJALNO

Vrijedna otkrića blizu arheološkog nalazišta Saqqare

Egipatske vlasti u subotu su izvijestile o otkriću nove arheološke riznice u nekropoli Saqqari južno od Kaira, a među pronađenim vrijednostima je i hram star više od 2500 godina

Nova čuda svijeta...
Nova čuda svijeta... (Arhiva)
Više o

Saqqara

,

nalazišta

Ministarstvo turizma i starina priopćilo je da je među "vrijednim otkrićima" arheologa koje vodi poznati egiptolog Zahi Hawass i više od 50 sarkofaga.

Drveni sarkofazi koji potječu iz razdoblja Novoga egipatskog kraljevstva pronađeni su u 52 grobnice duboke između 10 i 12 metara, priopćilo je ministarstvo.

Hawass je kazao da je na tome mjestu pronađen "pogrebni hram kraljice Naert, supruge kralja Tetija" te tri skladišta sazidana od opeke.

Arheološko nalazište Saqqara, gdje se nalazi više od deset piramida, drevnih hramova i groblja životinja, zapravo je golema nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfisa, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

U studenom je Egipat izvijestio o otkriću više od 100 netaknutih sarkofaga.

Zapečaćeni drveni sarkofazi otkriveni su uz kipove drevnih božanstava, a stariji su više od 2500 godina.

Pripadali su najvišim dužnosnicima kasnog razdoblja i Ptolemejskog razdoblja starog Egipta.

Tada je ministar turizma i starina Khaled al-Anani kazao da se u "Saqqari tek treba otkriti čitav arheološki sadržaj."

Zahi Hawass u subotu je rekao da bi najnovije otkriće moglo iznjedriti nove podatke o povijesti Saqqare u razdoblju Novog kraljevstva, između 16. i 11. stoljeća prije Krista.

Predmeti su otkriveni nedaleko od piramide u kojoj je pokopan faraon Teti, prvi vladar Šeste dinastije Starog kraljevstva.

18.01.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh