« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
ZNANOST

Gravitacijski valovi omogućuju razumijevanje crnih rupa

Znanstvenici vjeruju da su pronašli signal nakon više od desetljeća promatranja kolabirajućih zvijezda i bilo kakvog znaka odstupanja koji bi mogao ukazivati na val

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

gravitacijski val

,

crne rupe

Znanstvenici su 2015. godine prvi puta detektirali gravitacijski val u svemiru. To postignuće označilo je početak djelovanja novog područja unutar astronomije, a osvojena je i Nobelova nagrada za fiziku 2017. godine.

Nedavno istraživanje pokazalo je da se nalazimo na vrhuncu još jedne velike prekretnice, piše Vice.

Znanstvenici pretpostavljaju da su uhvatili pozadinski 'šum' svemira (gravitational wave background). Otkriće gravitacijskog vala i dalje je jedno od najvažnijih uspjeha u znanosti zato što omogućuje znanstvenicima bolje razumijevanje nastanka crnih rupa.

Detektori poput onih u LIGO opservatoriju (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) koji je prvi otkrio gravitacijski val prije pet godina, napravljeni su tako da mogu otkriti relativno glasne, visokofrekventne valove.

No, znanstvenici predviđaju da valovi niske frekvencije konstantno putuju kroz sve u svemiru, uključujući i Zemlju.

Vjeruju da su pronašli signal nakon više od desetljeća promatranja kolabirajućih zvijezda i bilo kakvog znaka odstupanja koji bi mogao ukazivati na val.

Prije svega, takozvani stohastički valovi mogli bi pomoći u boljem razumijevanju supermasivnih crnih rupa koje mogu biti čak nekoliko milijardi puta veće od Sunca, a imaju sposobnost proizvesti valove u trajanju od nekoliko mjeseci, ali i godina.

''To su crne rupe koje su u centru svake velike galaksije koja nam je poznata. Kada bismo mogli detektirati ovaj signal, mogli bismo dobiti potpuno novi uvid u svemir i naučiti više o supermasivnim crnim rupama'', rekao je astrofizičar Joseph Simon sa sveučilišta Colorado Boulder. 

Kako bi detektirali signal te takozvane pozadine, Simon i njegovi kolege s opservatorija NANOGrav (North American Nanohertz Observatory for Gravitational Waves) promatrali su pulsare, vrste neutronske zvijezde snažnog magnetskog polja i brze kretnje, u našoj galaksiji Mliječna staza.

Iako rezultati istraživanja još nisu potvrdili nedvojbeni dokaz postojanja pozadine gravitacijskog vala, samo otkriće signala moglo bi ukazivati na to. Kako bi bili sigurni, znanstvenici žele proširiti svoju potragu na 45 pulsara u sljedećih pet godina.

17.01.2021. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh