« Spektakli
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca

Vrijedilo je čekati 19 godina na nove avanture Indiane Jonesa

Svjetska premijera ‘Indiane Jonesa i kraljevstva kristalne lubanje’ u Cannesu

Stara ekipa dobro se zabavljala na snimanju u Cannesu
Stara ekipa dobro se zabavljala na snimanju u Cannesu (AFP)
Više o

Cannes

,

Steven Spielberg

,

Harrison Ford

,

Indiana Jones

,

Cannes film festival

,

George Lucas

,

Karen Allen

,

Cate Blanchet

Svi su bili ondje. Stara ekipa - Harrison Ford, Steven Spielberg, George Lucas, Karen Allen  i nova lica - Cate Blanchet, Shia LaBeouf, John Hurt. Zajedno na Croisetti radi premijere četvrtog filma o Indiani Jonesu, događaju koji su vjerni fanovi čekali gotovo dvadeset godina.

Zabavno snimanje

Par minuta nakon projekcije, morao sam se progurati kraj nekoliko starijih dama kako bih se uvukao  na konferenciju za tisak jer je prostorija bila puna do raspuknuća. Svi su željeli pozdraviti heroja dana.

Pa, Steven, zašto smo morali čekati toliko dugo?

- To je moja pogreška - priznao je filmaš koji se vratio u Cannes prvi put nakon ‘Boje purpura’ iz 1987. godine

- Devedesetih godina sam bio u mračnom periodu i želio sam raditi depresivne povijesne filmove - rekao je očigledno misleći na ‘Schindlerovu listu’, ‘Amistad’ i ‘Spašavajući vojnika Ryana’.

- A potom, kada sam radio ‘Jurski park’ sjetio sam se koliko je zabavno raditi taj tip filma - prisjeća se.

Ipak je trebalo još cijelo desetljeće i nekoliko inkarnacija scenarija prije nego što je ‘Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje’ ugledao mrak kinodvorane.

Nakon puna dva sada čiste i ‘neodrasle’ zabave, mogu reći da se čekanje isplatilo. Lucas, Spielberg i njihovi scenaristi ostali su vjerni strukturi i tonu prijašnjih epizoda, spajajući pritom Fordove godine s Indyjevim i stvarajući novu avanturu.

- Veliko je zadovoljstvo gledati Stevena kako radi. Sada kada je James Brown mrtav, on je najveći radoholičar u showbusinessu. Samo što ne pleše tako dobro - priča Ford o Spielbergu.
Humor je prisutan i u novom filmu koji zadržava duh serijala a da ne pretjeruje sa specijalnim efektima.

Praktična magija

- Plavi ekran više ne inspirira pa smo stvarali kulise gotovo u prirodnoj veličini i dobili nove ideje. Riječ je o praktičnoj magiji, a ne digitalnoj - objašnjava redatelj.
Trebamo li se nadati petom filmu?

- Sve ovisi o publici. Posljednjih dvadeset godina svi su tražili novog Indianu Jonesa ili ET-ja. Nitko nije tražio novu ‘Umjetnu inteligenciju ‘ili ‘1941.’... Slušamo! - zaključio je Spielberg.

Piše: Piše: Jerome Vermelin
18.05.2008. 23:47:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh