« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŽALBE

Vrhovni sud sutra raspravlja o Velikom maestru

Obrane osuđenika traže oslobađajuće presude ili ponavljanje suđenja, a USKOK traži veće kazne

Josip Matanović
Josip Matanović (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

USKOK

,

HFP

,

Vrhovni sud

,

Robert Peša

,

veliki maestro

,

Josip Matanović

,

žalba

Vrhovni sud raspravljat će sutra o žalbama na presudu u predmetu "veliki maestro", jednom od prvih većih antikorupcijskih slučajeva u kojemu su dvojica bivših potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović i Robert Peša osuđeni na 11, odnosno dvije godine zatvora zbog primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Osim njih, prvostupanjskom presudom zagrebačkoga Županijskog suda osuđeni su i voditelj Službe prodaje nekretnina toga fonda Igor Petlevski koji je kažnjen s godinu i deset mjeseci zatvora, zatim odvjetnica iz Buja Asja Piplović i njezin suradnik Mladen Jandriček, osuđeni na godinu i tri mjeseca, te zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder koji je dobio tri godine zatvora.

Optužbe su oslobođeni viši savjetnik u fondu Darko Mrkonjić te osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem ekonomskom fakultetu Mane Medić.

Osim zatvorske kazne, Matanoviću je presuđeno i oduzimanje nezakonito stečenih 250.000 eura te 125.500 kuna. On jedini pravomoćnu odluku čeka u pritvoru u kojem je od početka postupka u lipnju 2007.

Obrane osuđenika traže oslobađajuće presude ili ponavljanje suđenja, a USKOK traži veće kazne za njih, a za oslobođene preinaku presude u osuđujuću.

Jednogodišnja tajna antikorupcijska akcija "Maestro" doživjela je vrhunac sredinom lipnja 2007., kad je uhićeno šestero osumnjičenika, među kojima i potpredsjednici HFP-a. Stjepan Mesić taj je fond tada nazvao središtem korupcije, izrazivši nadu da će se uhvatiti i "dirigent orkestra", a tadašnji premijer Ivo Sanader najavio je njegovo ukinuće i osnutak nove ustanove koja će se brinuti za državnu imovinu.Za žalbeni postupak Vrhovni sud je predvidio dvodnevnu sjednicu - 16. i 17. veljače.

Jednu od prvih većih antikorupcijskih akcija poduprli su svi - od državnih čelnika, nevladinih udruga i sindikata do oporbe, koja je zbog korupcijskog skandala tražila i ostavku vlade, iz koje ministri sjede u upravnom odboru fonda, no Hrvatski sabor odbio je prijedlog HNS-a i SDP-a o iskazivanju nepovjerenja vladi.

Osim "velikog maestra", USKOK-ova antikorupcijska akcija urodila je i optužnicom u slučaju nazvanom "mali maestro" u kojemu su bivši potpredsjednik fonda Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić nepravomoćno oslobođeni optužbe za primanje i davanje mita te zloporabu položaja i ovlasti u privatizaciji "Dalmacijavina" i splitskog hotela "Bellevue".

Manje je poznato da je potkraj listopada prošle godine podignuta i treća optužnica kojom je i četvrti potpredsjednik HFP-a Velimir Kračun optužen za zlouporabe položaja i ovlasti. Njega se tereti da je tvrtki suoptuženoga zagrebačkog poduzetnika Ivana Odorčića (63) namjestio posao procjene vrijednosti imovine splitskog Jadroplova i tako mu omogućio oko 300.000 kuna nezakonite koristi. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 14:11:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh