« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ODLAZNO PRIMANJE

Kosor i Mesić se složili da su dobro surađivali

VIDEO - Premijerka je naglasila neprocjenjivo Mesićevo iskustvo, a on je izjavio kako je usprkos nesporazumima uvijek imao dobre namjere

(Sandra Šimunović/Cropix/Infopunkt)
Više o

Vlada

,

Stjepan Mesić

,

Jadranka Kosor

,

subvencioniranje kupnje stanova

Premijerka Jadranka Kosor primila je danas u Banskim dvorima predsjednika Republike Stjepan Mesića u povodu završetka njegova mandata, istaknula je iznimno korektnu i kvalitetnu međusobnu suradnju i ocijenila kako će Mesić i dalje ostati nezaobilazan čimbenik političkog i društvenog života Hrvatske.

Sastanku u Vladi nazočili su svi ministri, a u obraćanju novinarima nakon razgovora predsjednica Vlade i predsjednik Republike izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

"Govorim o mandatu ove Vlade i uistinu dobroj, konstruktivnoj suradnji. Mislim da je to dobar, pravi primjer vrlo korektne suradnje u okviru ustavnih ovlasti", rekla je Kosor i dodala kako je cijela Vlada predsjedniku Mesiću zahvalila na deset godina važnoga rada na funkciji predsjednika.

Zadovoljstvo dobrom suradnjom izrazio je i Mesić. "Drago mi je da smo dobro surađivali. Jasno da u toj suradnji ima i nesporazuma. Ali život je takav. Iz različitih rakursa gledamo određena pitanja i nekad su informacije veće, nekad manje. Ali, uvijek je bila dobra namjera", kazao je Mesić.

Premijerka je naglasila bogato i neprocjenjivo iskustvo predsjednika Mesića.

"U Vladi mislimo da je u tih deset godina predsjednik Mesić dao veliki doprinos u daljnjoj demokratizaciji hrvatskog društva, učinio puno na europskom putu Hrvatske i dao ogroman doprinos u velikom poslu približavanja EU. Vjerujemo da će na tom putu i dalje davati potporu Vladi", kazala je Kosor uvjerena da će Mesić i dalje ostati bitan čimbenik svekolikog života Hrvatske.

Mesić je naglasio kako svi čimbenici političkog života imaju "isti interes" - demokratizaciju društva, funkcioniranje zemlje na način da je pred zakonom svatko jednak i što skoriji ulazak u EU.

Zaželio je Vladi puno uspjeha i ponovio kako stoji na raspolaganju, ne u operativnoj politici, već "kroz prostore" gdje se može iskoristiti njegovo iskustvo i uspostavljeni kontakti.

Odgovarajući na pitanja novinara, Kosor je kazala kako jednako dobru suradnju očekuje i s novoizabranim predsjednikom Republike Ivom Josipovićem. "Nema razloga da to ne bude tako", rekla je premijerka koja bi se s Josipovićem treba sastati već dan nakon njegove inauguracije.

"Oko najvažnijih stvari imamo suglasje i očekujem da ta suradnja u svoj svojoj punini počne 19. veljače", dodala je.

Kosor je komentirala i pitanje vladinog subvencionranja kupnje stanova. Nije se složila s time da je prijedlog naišao samo na kritike.

"Mislim da svi oni koji su trebali pozdraviti taj novi model, pozdravili su ga", rekla je premijerka i dodala da od trenutka kad je najavila taj model pa do sada nije bilo dovoljno vremena za široko objašnjenje u javnosti.

"U subotu sam samo naznačila onaj prvi okvir. Svi će se podaci dobiti na sjednici Vlade kada će biti predložen zakon, a to će najvjerojatnije biti sljedeći tjedan", najavila je.

U ovom se trenutku još dogovaraju okviri oko kamata, ali model će sasvim sigurno bii povoljan, istaknula je premijerka.

Pojasnila je da je posudba od 200 eura po četvornom metru stana samo prosjek, te dodala da će iznos ovisiti o cijeni i veličini stana.

"Po ovom bi modelu ove godine moglo biti prodano oko tisuću stanova što može pokrenuti cijeli ciklus u izgradnji stanova i spriječiti otpuštanje radnika i novi val nezaposlenosti", rekla je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Mesić je rekao da se ne osjeća odgovornim za poljuljano povjerenje građana u institucije države, a nije htio odgovoriti na pitanje što ga je toliko isprovociralo da je prekinuo intervju za RTL televiziju. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 12:52:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh