« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZAVRŠEN POSTUPAK

Vrhovni sud oslobodio Nikicu Jelavića

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom je Nikica Jelavić oslobođen optužbe za ubojstvo slučajnog prolaznika 1999.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Nikica Jelavić

,

Vrhovni sud

,

oslobađajuća presuda

Iako Vrhovni sud još nije objavio donesenu presudu, da je ta presuda oslobađajuća danas je potvrdio Jelavićev odvjetnik Anto Nobilo.

Vrhovni je sud time potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda iz studenoga prošle godine, kojom je zaključeno kako nema dokaza da je Jelavić 1995. u Maksimirskoj i 1999. u Preradovićevoj ulici pokušao ubiti Vjeku Sliška te Jurja Dodića i Ivicu Bertića. Prilikom drugog pokušaja ubojstva 27. studenoga 1999. od projektila ručnog raketnog bacača poginuo je slučajni prolaznik Zoran Domini.

Jelaviću se za te zločine prvi put sudilo u postupku protiv tzv. zločinačke organizacije u zagrebačkom zatvoru u Remetincu, a dugi put 2007. na zagrebačkom Županijskom sudu. Obje oslobađajuće presude Vrhovni sud je ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

"Na ovaj način je konačno završen postupak koji je trajao 11 godina. Posve je jasno da tužiteljstvo nije imalo direktne svjedoke već su koristili svjedoke iz kriminalnog miljea po čuvenju, tako da je cijela optužnica bila temeljena na 'rekla- kazala' dokazima dok materijalnih dokaza faktički nije bilo", izjavio je Nobilo.

Postupak zločinačkoj organizaciji ocijenio je najskupljim tračem u povijesti Hrvata jer je više-manje, kaže, zasnovan na glasinama.

Vrhovni sud svoju je presudu, prema pisanju medija, uz ostalo obrazložio i time da je više svjedoka tijekom postupka odstupalo u svojim iskazima, te da se neki od njih nisu vodili istinom nego drugim razlozima. Potvrdio je i stav nižeg suda kako nema materijalnih dokaza koji bi potkrijepili optužbe na Jelavićev račun već da je samo riječ o indicijama, nedostatnima za osuđujuću presudu. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 18:31:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh