« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
MEDAČKI DŽEP

Vrhovni sud Ademija proglasio nevinim, Norcu smanjio kaznu

Odluka Vrhovnog suda donesena je nakon žalbenog postupka 19. studenog prošle godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

Rahim Ademi

,

Mirko Norac

,

Medački džep

Vrhovni sud smanjio je na šest godina zatvorsku kaznu generalu Mirku Norcu koji je zbog ratnog zločina u Medačkom džepu osuđen na sedam godina zatvora, dok je njegovom suoptuženiku generalu Rahimu Ademiju potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

Norac je presudom zagrebačkoga Županijskog suda iz svibnja 2008. proglašen krivim i osuđen po dvjema točkama optužnice na po pet godina zatvora, to jest na jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam godina. Ademi je, pak, oslobođen jer je, po ocjeni suda, imao suženu ovlast "zbog paralelne linije zapovijedanja" koju je u ime načelnika Glavnog stožera Janka Bobetka vodio admiral Davorin Domazet Lošo.

Presudom Vrhovnog suda, koja je danas objavljena na službenim internetskim stranicama, oslobađajuća presuda Ademiju postala je pravomoćna, dok je Norcu smanjena kazna za godinu dana.

Odluka Vrhovnog suda donesena je nakon žalbenog postupka na kojem su, 19. studenog prošle godine, prigovore na nepravomoćnu presudu iznijeli Norčeva obrana, ali i tužiteljstvo.

Tužiteljstvo je tražilo veću kaznu za Norca te osudu Ademija, dok je obrana tražila da se Norca oslobodi, ili da se presuda ukine i suđenje ponovi.

"'Žalba optuženog Mirka Norca je djelomično osnovana i to samo zbog odluke o kazni, dok je neosnovana žalba tog optuženika u preostalom dijelu, kao i žalba državnog odvjetnika u cijelosti', navodi Vrhovni sud u obrazloženju odluke.

Prema tvrdnjama iz optužnice, na području Medačkog džepa od 9. rujna do 17. rujna 1993. kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima" ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno 300 različitih građevina.

Norac, inače, već izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen 2003. zbog ratnog zločina nad civilima 1991. na gospićkom području. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 19:03:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh