« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZATVORENA SJEDNICA

Vlada brodogradilištima dala državna jamstva za kredite

Jamstva za kreditno financiranje proizvodnje dobili su 3. maj, Brodosplit i Brodotrogir

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Karmen Mrkić/Cropix)
Više o

Vlada

,

Brodotrogir

,

Brodosplit

,

brodogradilišta

,

3. maj

,

državna jamstva

Hrvatska je Vlada danas dala državna jamstva za kredite riječkom brodogradilištu 3. maj za financiranje nekoliko novogradnji te Brodosplit-Brodogradilištu i Brodotrogiru za kredite za financiranje proizvodnje i održivosti kontinuiranog poslovanja, a za takav kredit Brodosplit-Brodogradilištu specijalnih objekata izmijenjena je i odluka o davanju državnog jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama.

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade donesena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Credit Suisse International/Credit Suisse, London Branch, u svrhu realizacije Ugovora o kreditu za financiranje novogradnji 710, 711, 712 i 713 u 3. Maj Brodogradilištu u Rijeci te u svrhu realizacije Ugovora o kreditu za financiranje proizvodnje i održivosti kontinuiteta poslovanja u Brodosplit-Brodogradilištu u Splitu; zatim u korist J.P. Morgan, London, za financiranje proizvodnje i održivosti kontinuiteta poslovanja u brodogradilištu Brodotrogir u Trogiru.

Također, izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu, za izravno zaduženje Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata, za financiranje proizvodnje i održivosti kontinuiteta poslovanja, navodi se u priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću.

Radi usklađenja sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, izmijenjena je Uredba o osnivanju Agencije za poljoprivredno zemljište. Isto tako, Vlada je dala suglasnost na Statut Agencije.

Vlada je donijela i Odluku o posebnim mjerama pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize.

Učinak financijske krize vidno je uzdrmao cijeli sektor poljoprivrede pa su u takvim okolnostima otvoreni razgovori s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača. Usuglašen je prijedlog pomoći sektoru biljne proizvodnje koji se temelji na isplati sredstava za poticaje do punog iznosa iz 2009. godine za ostvarena prava u 2008. godini, isplati izravnih plaćanja u 2010. godini temeljem ostvarenih prava u 2009. za osnovna, posebna i ostala plaćanja za kulture proljetne sjetve kroz repromaterijal, te oslobađanje od plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, navodi se u priopćenju.

Vlada je donijela i Odluku o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica društva Regionalna veletržnica Benkovac, pod posebnim uvjetima.

Time je Hrvatski fond za privatizaciju zadužen da raspiše javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 225.289 dionica društva, pojedinačne nominalne vrijednosti 100,00 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 22,5 milijuna kuna, što čini 93,24 posto temeljnog kapitala Regionalne veletržnice Benkovac pod posebnim uvjetima, po početnoj cijeni od 1,00 kune.

Rok za podnošenje ponuda bit će 45 dana od dana objave javnog poziva.

Također su određeni obvezni uvjeti koje ponuditelj treba ispuniti: preuzimanje obveze zadržavanja broja zaposlenika u roku od jedne godine od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica, preuzimanje u potpunosti postojećeg kolektivnog ugovora, dostavljanje programa ulaganja, dostavljanje poslovnog plana za sljedećih pet godina te ponuditi popust za podmirenje svih dospjelih obveza društva prema državnim vjerovnicima - korisnicima državnog proračuna i dr.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske nad Svjetskim kongresom jedinstva humanista na temu "Djeca svijeta ranjenog djetinjstva", koji će se održati u Zagrebu, 24. do 27. listopada ove godine, navodi se u priopćenju. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 19:10:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh