« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
istraživanje

Vozači unatoč kaznama voze po starom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

prometni prekršaji

,

vozači

,

Zakon o sigurnosti u prometu

,

prometne kazne

Zbog novog Zakona o sigurnosti prometa samo jedan posto vozača u potpunosti promijenilo svoje vozačke navike 

Svoje vozačke navike zbog novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama nije promjenilo tri četvrtine ispitanika (76 posto), a u potpunosti je svoje vozačke navike prosječno promjenilo tek njih jedan posto, pokazalo je istraživanje koje je tijekom listopada 2008. godine proveo website "4Kotača" na više od tisuću ispitanika.

Iako je 44 posto muških i 31 posto ženskih ispitanika dobro upoznato s odredbama novog Zakona više od polovice svih ispitanika istaknulo je da se donošenjem toga Zakona ukupan broj nesreća neće smanjiti, a gotovo četvrtina njih smatra da će se čak i povećati.

Najveći postotak ispitanika (35 posto) je istaknulo da je i dosadašnji Zakon bio dobar i da je samo trebalo poboljšati njegovu provedbu. Četvrtina njih drži da su određene promjene bile nužne, ali da su najnovije prestroge.

Kažnjavanje prekoračenja brzine najviše ih smeta 

Najveći broj zamjerki ispitanici su imali prema visokim novčanim kaznama za prekoračenje brzine, povećanju kazni za ostale prometne prekršaje te obveznoj dnevnoj uporabi svjetala tijekom zimskog računanja vremena.

Alkohol se i dalje smatra glavnim uzročnikom prometnih nesreća, pa većina ispitanih žena i muškaraca najpozitivnijim smatra pooštreno kažnjavanje vozača za vožnju pod utjecajem alkohola. Istovremeno, čak 62 posto muških i 48 posto ženskih ispitanika pozitivnom promjenom u novom Zakonu smatra vraćanje odredbe o dopuštenih 0,5 promila.

Podržavaju 'probni' status mladih vozača 

Također, za 44 posto žena i 39 posto muškaraca pozitivna promjena je i podizanje dobne granice za mlade vozače.

Povećanje kazni za prekoračenje brzine najviše je zasmetalo muškarcima (49 posto), budući da upravo veće kazne isti postotak žena smatra drugom najpozitivnijom promjenom u novom Zakonu. Žene najnegativnijim ocijenjuju povećanje kazni za ostale prometne prekršaje (38 posto), čemu zamjera i 46 posto muškaraca.

Većina ispitanika navodi kako su i do sada vozili po prometnim pravilima te zaključuju da novi Zakon neće utjecati na njihovo ponašanje u prometu. Za razliku od njih, 31 posto muškaraca i 18 posto žena i dalje će voziti kao i prije te se nadati da ih policija neće uhvatiti u prekršaju. Samo 11 posto muškaraca i deset posto žena voziti će opreznije.

Petina sudionika istraživanja drži da su se uvođenjem novog Zakona policijske patrole povećale, a njih osam posto smatra da su se kontrole čak i smanjile. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 10:18:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh