« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
POČELA JE ŠKOLA

Vozači oprez, prvašići na cesti

Danas počinje nastava za osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, osim za četiri dalmatinske županije gdje je odgođen početak školske godine zbog turističke sezone

Četrdesetak tisuća prvašića sjeda u školske klupe
Više o

osnovna škola

,

nova školska godina

,

srednja škola

Danas će u školske klupe diljem Hrvatske sjesti više od 420 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola što će za tjedan dana, u ponedjeljak, 12. rujna, učiniti i gotovo 110 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola u četiri dalmatinske županije - Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji koje su zatražile odgodu početka škole zbog vrućina i turističke sezone, javlja Hina.

Tako će, prema podatcima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ), u prvoj polovici rujna nova školska godina početi za gotovo 530 tisuća učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Točnije, u školskim klupama bit će ukupno 529.449 učenika, od kojih 352.384 u osnovnim te 177.055 u srednjim školama.

Ako se pak ti podatci usporede s onima iz prošle školske godine, u Hrvatskoj će tako u školskoj 2011./2012. godini biti oko šest tisuća učenika osnovnih škola manje, ali i nešto više od tri tisuće i osamsto srednjoškolaca više nego lani.

Ove godine je pak, prema okvirnim podatcima MZOŠ-a, u Hrvatskoj 41.223 prvašića što je oko tisuću i pol više nego lani, a time je prekinut višegodišnji negativan "trend" smanjivanja broja prvašića. Ipak, u osam hrvatskih županija i dalje se u prve razrede osmoljetke upisuje sve manje učenika, a najlošije je stanje u Primorsko-goranskoj županiji.

Prema podatcima MZOŠ-a prošle godine je u osnovnim školama bilo 358.396 učenika što je za 6012 učenika više nego ove godine, a u srednjim školama lani ih je bilo 173.234, a ove godine ih je 3821 više.

Ove godine će biti i više maturanata nego lani i u gimnazijama i četverogodišnjim te trogodišnjim strukovnim školama pa će ih tako u gimnazijama i četverogodišnjim strukovnim školama biti 34.594 , dok ih je lani bilo 31.948. U trogodišnjim strukovnim školama ove će školske godine biti pak 13.825 maturanata, a prošle godine bilo ih je 12.757.

U tri srednje škole - požeškoj Gimnaziju, Medicinskoj školi u Zadru i XV. zagrebačkoj gimnaziji nova školska godina počet će s novinom - uvođenjem e-imenika koji će zamijeniti stari školski imenik. Riječ je o pilot-projektu koji će se provoditi u devet prvih razreda spomenutih škola i to u po tri prva razreda u svakoj od njih.

Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, a pokrovitelj MZOŠ.

05.09.2011. 08:29:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh