« Kultura
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
bizarno

Von Hagens izlaže leševe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Gunther von Hagens

,

izložba leševa

,

bizarna izložba

Najnovija izložba kontroverznog njemačkog anatoma Gunthera von Hagensa otvara se u petak u Londonu, predstavljajući ljudske leševe sačuvane zahvaljujući tehnici "plastinacije", a prikazuje životni ciklus.

"Svijet leševa i ogledalo vremena", otvoren do 23. kolovoza 2009. u O2 areni u Londonu, najnovija je inačica izložbe "Svijet leševa" kojom je Gunther von Hagens postao poznat 1996., a tijekom vremena privukla je 26 milijuna posjetitelja u čitavom svijetu.

Izložba predstavlja približno 200 ljudskih i životinjskih primjeraka, čitava tijela ili organe, podvrgnute postupku "plastinacije", koji je osmislio von Hagens 1977.

"Plastinacija" se sastoji u uklanjanju kože s leševa, kako bi mišići, tetive i živci bili ogoljeni. Tijela su sačuvana zamjenom vode i masnoće iz tkiva sa silikonom, epoksidnom smolom ili poliesterom, te time zadržavaju svoj prirodni izgled.

Počevši s predstavljanjem embriona potom fetusa u različitim stadijima razvoja, "Ogledalo vremena" prikazuje ciklus ljudskog života i opisuje učinke starenja.

Izložba želi imati pedagošku ulogu nastojeći pokazati posljedice načina života na razvoj ljudskog tijela, čiju složenost, od otpornosti do ranjivosti, želi naglasiti.

U detalje pokazuje "čitav spektar života, kako se razvijamo i starimo", objasnio je Gunther von Hagens (63), kojega njemački tisak zove "Doktor smrt". (hina/metro-portal)

24.10.2008. 10:13:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh