« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
PROBLEMI?

Von der Leyen upozorila na eskalaciju energetske krize

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je upozorila na eskalaciju energetske krize

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Arhiva)
Više o

Ursula von der Leyen

,

energetska kriza

Energetska kriza se produbljuje, a par misli na tu temu neki dan je rekla i Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

"Otkad je Rusija potpuno ili djelomično obustavila opskrbu plinom za 12 članica Europske unije, svi se moramo pripremiti na najgoru situaciju", rekla je von der Leyen španjolskim novinama El Mundo.

Rusija je već obustavila dostavu plina za nekoliko EU zemalja, uključujući Poljsku, Bugarsku, a u subotu i Latviju, zbog njihova odbijanja da pošiljke plina plate u rubljama.

Zahtjevi Rusije da se isporuke plina plate u rubljama povezane su s pokušajima Kremlja da ublaži utjecaj zapadnih sankcija na Rusiju zbog napada na Ukrajinu.

Rusija je također smanjila isporuke plina Njemačkoj, ekonomskoj sili Europske unije, zbog radova na održavanju, na koje se gleda kao na odmazdu zbog zapadnih sankcija.

Rastuće energetske brige potaknule su Uniju da se prošli tjedan dogovori o hitnom planu po pitanju plina za zimu. Ove mjere bi trebale "pomoći da se podmire naše zimske potrebe", rekla je von der Leyen.

"U samo jednom tjednu, EU se složila poduzeti odlučan i dosad neviđen potez kako bi se suprotstavila Putinovim prijetnjama da potpuno obustavi zalihe plina", rekla je šefica Europske komisije.

Španjolska se, poput drugih EU zemalja, najprije protivila izvanrednom planu, no prihvatila ga je nakon što je sebi osigurala koncesije.

Von der Leyen, koja je odgovorila na pitanja El Munda elektronskim putem, pozdravila je odluku španjolske vlade rekavši: "Još jednom, radi se o europskoj solidarnosti."

04.08.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh